Volledig scherm
© ANP

Verkoop Rotterdamse woningen naar nieuw hoogtepunt

Wonen in Rotterdam is populairder dan ooit. De huizen vliegen weg. De prijzen stijgen daardoor in sneltreinvaart.

De run op woningen in de havenstad leidt tot een steeds grotere krapte op de Rotterdamse woningmarkt, stellen Ooms Makelaars en vastgoedorganisatie Dynamis in een afgelopen weekend verschenen rapport. Dat zorgt er ook voor dat de prijzen stijgen. Lag de vierkante meterprijs lange tijd zo’n 320 euro onder het landelijk gemiddelde, nu is dat gekrompen tot slechts 15 euro. En de verwachting is dat de komende maanden de prijzen boven het gemiddelde uitstijgen.

De gemiddelde prijs van een woning in Rotterdam is bijna 240.00 euro. Landelijk is dat iets boven de 2,5 ton. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldde recent dat in bijna een derde deel van de transacties boven de vraagprijs wordt geboden in Rotterdam.

Woningaanbod

,,De ontwikkeling kenmerkt de geliefdheid van Rotterdam’’, concluderen Ooms en Dynamis. Ze constateren dat het beschikbare woningaanbod blijft dalen. Inmiddels staan er nog slechts 1.815 woningen te koop, bijna de helft minder dan een jaar geleden.

Ondanks het geringe aanbod, blijft het aantal verkopen stabiel. In het derde kwartaal werden 2.122 woningen verkocht. Vooral wonen in het centrum van Rotterdam is gewild. Huizen zijn daar in vierkante meterprijs berekend ruim de helft duurder dan in de wijken Charlois en Hoogvliet.

Kopers zoeken vooral huizen met een woonoppervlakte tot 120 vierkante meter. Het gaat daarbij met name om tussenwoningen, hoekwoningen en appartementen. Vrijstaande woningen zijn beduidend minder in trek. Die zijn nog volop te koop.

Amsterdammers

Opvallend is dat Amsterdammers vaker een woning in Rotterdam kopen dan bewoners uit buurgemeenten Capelle aan den IJssel en Barendrecht en het iets verder weg geleden Den Haag. In 3,2 procent van de gevallen kochten hoofdstedelingen een huis in Rotterdam.

Vooral voor starters is het door de krapte en stijgende prijzen lastig een woning te kopen in de havenstad, constateert de NVM. Zij krijgen bovendien steeds meer te maken met concurrentie van beleggers die huizen kopen om te verhuren, omdat hun geld op de bank door de lage rente niets opbrengt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam