Verkrachter van studente in De Esch krijgt twee jaar cel en jeugd-tbs

videoDe 19-jarige Gerson F., de man die op 21 juli vorig jaar een jonge studente bruut verkrachtte in de Rotterdamse wijk De Esch krijgt twee jaar jeugdgevangenis en jeugd-tbs. Hij wordt zes jaar gedwongen behandeld. Daarna krijgt hij waarschijnlijk alsnog volwassen-tbs.

De rechtbank heeft F. gestraft volgens het jeugdrecht, zoals deskundigen hadden geadviseerd. F. zou de emotionele ontwikkeling van een kind hebben. Het Openbaar Ministerie eiste desondanks zeven jaar cel en TBS. 

,,Het is doorslaggevend dat zijn stoornissen behandeld worden”, zegt de rechtbank in het vonnis. ,,Dat is de enige manier om de samenleving ook in de toekomst te beschermen. Wat het slachtoffer is aangedaan, mag niemand meer meemaken.” F. moet naast de nieuwe straf ook nog negentig dagen gevangenisstraf voor een eerder delict uitzitten.  Bovendien moet hij het slachtoffer 50.000 euro schadevergoeding betalen.

Gerson F. volgde de vrouw op de fiets vanaf het Oostplein. Toen ze haar fiets op slot zette, viel Gerson  F. haar aan. De studente (die toen 20 was) raakte levensgevaarlijk gewond bij de aanval. F. wurgde haar en verkrachtte haar. Ze had een slagaderlijke bloeding door het geweld en ze moest beademd worden. ,,Ze vecht nog dagelijks tegen de gevolgen”, zei haar advocaat Nelleke Stolk op de zitting. 

Stolk zegt het vonnis van de rechtbank ‘juridisch weloverwogen’ te vinden.  Haar cliënte was ontdaan toen Stolk haar belde met het neiuws, vertelt ze. ,,Voor haar is het moeilijk te verteren. Twee jaar jeugddetentie is natuurlijk niets als je het vergelijkt met wat zij meegemaakt heeft.” Het Openbaar Ministerie zegt het vonnis te bestuderen. Het is mogelijk dat het OM beroep aantekent.

Volledig scherm
Gerson F. stond twee weken geleden terecht in de rechtbank Rotterdam. © Eric Elich

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (21%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (79%)
9715 stemmen