Volledig scherm
Een van de werken die in 2012 werden gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam is niet verbrand en hangt gewoon aan de muur 'ergens in Nederland of België'. © Arthur Brand

Verloren gewaand meesterwerk van ‘Kunsthalroof’ Rotterdam duikt mogelijk op

Eén van de verloren gewaande meesterwerken die zijn buitgemaakt tijdens de ‘Kunsthalroof’ in Rotterdam in 2012 is mogelijk alsnog opgedoken. Het zou gaan om het gestolen topstuk van Lucian Freud (2002) dat ‘in handen is van de onderwereld’. 

De Deventer kunstdetective Arthur Brand stelt van een ‘zeer betrouwbare bron’ een recente foto te hebben ontvangen, waarop mogelijk het gestolen doek te zien is.

In de kunstwereld gaan al langere tijd geruchten dat niet alle werken zijn verbrand na wat wordt genoemd de ‘kunstroof van de eeuw’. De Kunsthal in Rotterdam werd in oktober 2012 wereldnieuws toen Roemeense criminelen in het holst van de nacht zeven topwerken, waaronder een Picasso en twee Monets, roofden.

Het bleef een mysterie of een aantal werken nog zou bestaan. Voor het eerst openbaart kunstdetective Arthur Brand (49) via dagblad De Stentor een foto, mogelijk van één van de gestolen schilderijen. Het gaat om het werk ‘Woman with Eyes Closed’ (2002) van de Britse kunstschilder Lucian Freud (1922-2011). Op de foto is te zien hoe de ‘Freud’ aan de muur hangt met op de voorgrond een krant van BN De Stem van 15 oktober 2018.

Uit de onderwereld

De foto van het mogelijke werk van Lucian Freud is een jaar geleden in bezit gekomen van Brand ‘ter verificatie’. De bron van de foto - en daarmee het mogelijke schilderij - bevindt zich volgens de kunstdetective in kringen van de ‘zware onderwereld’, al wil hij niet zeggen wie het is. ,,Natuurlijk moeten we voorzichtig zijn. Er duiken regelmatig vervalsingen op. Maar deze foto komt uit zeer goede en betrouwbare bron.”

Nadat de Roemeense criminelen in de nacht van 15 op 16 oktober 2012 toesloegen zouden de schilderijen zijn verbrand. Verschillende kunstkenners hebben echter aanwijzingen dat een aantal schilderijen al voor de smokkel naar Roemenië zijn doorverkocht en nog altijd in omloop zijn.

Een woordvoerder van politie Rotterdam wil alleen zeggen dat de informatie bij hen bekend is. De Kunsthal reageert voorzichtig op de opgedoken foto. ,,Er is contact geweest tussen Brand en onze directeur. Maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als dit verhaal klopt en het inderdaad gaat om een echte Freud.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam