Volledig scherm
De vermiste Mohamed Anaya. © FOTO POLITIE

Vermiste Mohamed Anaya heeft crimineel verleden

In de Rotterdamse onderwereld wordt er serieus rekening mee gehouden dat de verdwenen Mohamed Anaya (26) niet meer in leven is. Er zijn aanwijzingen dat Anaya slachtoffer is geworden van een misdrijf. Anaya werd afgelopen zondag door zijn moeder als vermist opgegeven.

Anaya is al langer actief in het drugscircuit. De Rotterdammer was werkzaam als ‘uithaler’ om voor criminele organisaties ingevoerde partijen cocaïne uit containers te halen. In 2013 liep hij tegen de lamp toen hij zich voordeed als ECT-medewerker en met een pasje het haventerrein was opgekomen om dik 350 kilo coke binnen te halen. Anaya was één van de tien verdachten die werden aangehouden. De rechtbank veroordeelde de Rotterdammer in maart 2016 tot een gevangenisstraf van zes jaar. Ook moest hij alsnog zes maanden jeugddetentie uitzitten, die hem eerder voorwaardelijk waren opgelegd voor een ander misdrijf.

Drugszaak

Eén van de medeverdachten in de drugszaak was Amsterdammer Hamdi Bilir; een vriend van Anaya. ,,Ze waren maatjes en deden in die tijd veel samen’’, zeggen bronnen rond het onderzoek. De 29-jarige Bilir die vaak in Rotterdam-West vertoefde, werd in september 2014 op klaarlichte dag geliquideerd in eethuis Dürüm Evi aan de Mathenesserweg. Hij werd voor de ogen van tientallen klanten op kille wijze doodgeschoten. Ingewijden vertelden destijds dat Bilir een dag voor zijn dood in een belhuis aan het Mathenesserplein ruzie had gehad met twee mannen. Eén van hen zou flink klappen hebben gehad en de dag erna wraak hebben genomen. De verdachte - de vermeende schutter - is nog steeds voortvluchtig.

Ook, toen Anaya nog net minderjarig was, kwam hij in aanraking met de politie. In mei 2010 zou hij betrokken zijn geweest bij een gewelddadige overval. Drie slachtoffers, onder wie een vrouw, werden met geweld gedwongen op de grond te gaan liggen. 

Afgelopen maanden speelde nog een ontnemingszaak tegen de Rotterdammer. De rechtbank bepaalde dat Anaya 23.000 euro, die hij met criminele activiteiten zou hebben opgestreken, aan de staat moet betalen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8905 stemmen