Volledig scherm
Rob Maliepaard. © AD/John de Pater

Verontwaardiging na arrestatie raadslid

Op Goeree-Overflakkee is met woede en verontwaardiging gereageerd op de arrestatie van raadslid Rob Maliepaard. De politicus zat vijf uur lang vast, nadat hij op last van de wethouder werd gearresteerd. Vanavond praten de fractievoorzitters achter gesloten deuren over de kwestie.

Volledig scherm
Marnix Trouwborst. © AD

Raadslid Rob Maliepaard is woest dat wethouder Marnix Trouwborst hem gisteren heeft laten arresteren. Dat gebeurde toen Maliepaard in het gemeentehuis geheime stukken opeiste.

Maliepaard (66) was samen met twee steunfractieleden van de politieke partij Goeree-Overflakkee Samen naar het gemeentehuis in Middelharnis gekomen om vertrouwelijke documenten in te zien. Maar die kreeg hij niet. Trouwborst vond dat Maliepaard netjes een afspraak moest maken, maar die eiste de stukken per direct op.

Quote

Als je zoiets doet, heb je iets te verbergen.

Rob Maliepaard

Politie
De VVD'er weigerde dat en dreigde de politie te bellen als het raadslid niet weg zou gaan. Toen zowel Maliepaard als zijn partijgenoten Krijn Pronk en Martin 't Zant weigerden de afdeling financiële zaken te verlaten, werd de politie gealarmeerd. Die arresteerde de drie en voerde hen af naar het politiebureau in Spijkenisse. Daar zaten ze vijf uur vast.

'Als je zoiets doet, heb je iets te verbergen,' aldus een verbijsterde Maliepaard. Hij wilde per se de dossiers in een kast inzien, nadat hij hoorde dat dat een SGP-collega vrijdag niet gelukt was. Deze kreeg te horen dat hij pas vandaag welkom is. 'Maar dan is alle vertrouwelijke informatie natuurlijk allang uit de dossiers weggehaald.'

Meineed
Hij zegt dat er volop 'bewijzen van meineed en leugens door ambtenaren' in de dossiers zitten. 'Er zijn ondernemers kapot gemaakt, bedrijven opeens gesloten en een ambtenaar op non-actief gezet terwijl hij nog gewoon voor de gemeente werkt. Het is te gek voor woorden.'

Maliepaard wil dat 'alle shit' op straat komt te liggen. En zijn metgezellen niet minder. Krijn Pronk onderschepte ooit een e-mail van oud-burgemeester Jan Heijkoop die de politie prees dat deze hem hard had aangepakt.

Quote

Toen ze volhardden dat ze bleven, zag ik geen andere mogelijk­heid dan de politie te bellen.

Marnix Trouwborst

'Koninklijke weg'
Volgens Trouwborst had het trio 'de koninklijke weg' moeten bewandelen en netjes een afspraak moeten maken. 'Toen ze volhardden dat ze bleven, zag ik geen andere mogelijkheid dan de politie te bellen.' De verdachtmakingen laten de wethouder koud. 'Ze zien overal een complot in. Maar bij rechtszaken winnen wij telkens.'

De fractievoorzitters praten vanavond achter gesloten deuren over de kwestie. Rob Maliepaard van de eenmansfractie Goeree-Overflakkee zit daar ook bij.

De PvdA, de grootste partij van de gemeente, is verontwaardigd dat Maliepaard is opgepakt. Die partij eist opheldering en heeft om het overleg gevraagd. Ook wil de PvdA een gemeentelijke enquête naar de geruchten over machtsmisbruik in de voormalige gemeente Oostflakkee.

  1. Politie tasert Schiedammer (72) die zich bemoeit met burenruzie
    UPDATE

    Politie tasert Schiedam­mer (72) die zich bemoeit met burenruzie

    Een burenruzie aan de Delflandseweg in Schiedam heeft voor flink wat commotie gezorgd vanavond. Een 45-jarige man bewerkte een 44-jarige straatgenoot met een mes, waardoor die lichtgewond raakte. Toen de politie de messentrekker wilde arresteren, ging een 72-jarige buurtgenoot zich ermee bemoeien. Hij zou het werk van de agenten dusdanig hebben belemmerd dat zij zich zagen genoodzaakt pepperspray én een stroomstootwapen te gebruiken tegen de man.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam