Volledig scherm
In haar uitgebrande auto werd het lichaam van de 35-jarige Caroline van Toledo in de kofferbak is gevonden. © ANP

Veroordeelde Leon van M. en OM in hoger beroep tegen vonnis Oostvoornse kofferbakmoord

Niet alleen Leon van M. (42), die vijftien jaar cel opgelegd heeft gekregen voor de Oostvoornse kofferbakmoord, gaat in hoger beroep. Ook het Openbaar Ministerie (OM) gaat in appèl tegen het vonnis van de rechtbank in de cold case zaak rond Caroline van Toledo. 

Eén van de overwegingen hiervoor is de motivering van de strafmaat door de rechtbank. Omdat het gaat om een cold case zaak kreeg Van M. 19 november een lagere straf opgelegd dan de officier van justitie had geëist. ,,Het OM kan zich niet vinden in deze motivering en is van mening dat het feit dat er sprake is van een cold case zaak niet zonder meer tot strafvermindering zou moeten leiden’’, meldt een woordvoerder.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder dit jaar twintig jaar cel tegen Van M.: de maximale straf die kon worden opgelegd voor de moord. De rechtbank vond die straf echter niet passend, omdat het gaat om een oude zaak. Daar bracht het OM tegenin dat het zwijgen van Van M. in de rechtszittingen strafverzwarend zou moeten werken, maar daar ging de rechtbank niet in mee. 

Verklaringen

Van M. had er niet op gerekend te worden veroordeeld. Na de uitspraak werd hij direct gevangen gezet. Zijn advocaat kondigde gelijk aan in hoger beroep te gaan. Hij kon er met zijn pet niet bij dat van M. schuldig was bevonden mede op basis van verklaringen van twee getuigen. De raadsman noemde die leugenachtig. 

Caroline van Toledo kwam in 2005 op gruwelijke wijze om het leven, nadat haar huis na een inbraak in brand was gestoken. De alleenstaande vrouw werd gekneveld in de kofferbak van haar auto gegooid en meegenomen naar een afgelegen gebied. Daar werd haar auto in brand gestoken en vond ze de dood.

Hoewel destijds een grootschalig onderzoek werd uitgevoerd, werd de geruchtmakende Oostvoornse kofferbakmoord een cold case. Leon van M. was als verdachte in beeld gekomen, maar justitie had onvoldoende hard bewijs tegen hem en hij werd in vrijheid gesteld. Totdat dankzij nieuwe onderzoekstechnieken alsnog dna-bewijs boven water kwam en een getuige zich na dertien jaar ineens bij de politie meldde.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam