Zo ziet het transformatorstation eruit als die op zee is opgebouwd. Zondag zou het het bovenste gedeelte aan z’n reis uit Schiedam beginnen, maar die operatie is uitgesteld.
Volledig scherm
Zo ziet het transformatorstation eruit als die op zee is opgebouwd. Zondag zou het het bovenste gedeelte aan z’n reis uit Schiedam beginnen, maar die operatie is uitgesteld. © TenneT

Vertrek groot stopcontact voor windparken uit Schiedam is uitgesteld

updateEen groot ‘stopcontact’ van 3650 ton dat zondag aan zijn reis naar de Noordzee zou beginnen, blijft nog even in Schiedam. De operatie is uitgesteld vanwege slechte weersomstandigheden.

Het gaat om een transformatorstation voor windparken, dat is gebouwd bij HSM Offshore in Schiedam. Het station Borssele Beta komt te staan bij de windmolenparken Borssele III en IV, op 22 kilometer voor de Zeeuwse kust. De stroom die de turbines opwekken, gaat naar het station en vanaf daar via twee 67 kilometer lange kabels naar een hoogspanningsstation op het land in Borssele.

In Schiedam wordt het gevaarte bij HSM in de Wilhelminahaven door een kraanschip op een ponton gezet. Daarna gaat het over de Nieuwe Waterweg naar zee. Het station is 25 meter hoog, 58 meter lang en 32 meter breed. Het komt op zee op poten boven water te staan. Dat zou deze zondag gebeuren, maar kan door slechte weersomstandigheden in het Verenigd Koninkrijk niet doorgaan. Een nieuwe datum voor de sail out is nog niet bekend.

Het 700 megawatt offshorestation van netbeheerder TenneT moet volgens planning op 1 september operationeel zijn. De windparken Borssele III en IV worden gebouwd door het Blauwwind-consortium.

‘Goed op schema’

Volgens Sandor Gaastra, directeur-generaal klimaat en energie bij het ministerie van Economische Zaken, zal via dit stopcontact op zee zo’n ‘2,5 procent van de in Nederland gebruikte elektriciteit van het windpark naar het vaste land getransporteerd worden’. ,,De aanleg van de Nederlandse windparken op de Noordzee ligt goed op schema.’’ Volgens dat schema komt in 2030 40 procent van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening van windparken op zee. 

Op het transformatorplatform Borssele Beta staat ook een meetstation met onder andere nautische radars, meteorologische systemen voor wind, neerslag, wolken en temperatuur en ecologische monitoringssystemen voor vogels en vleermuizen. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam