Volledig scherm
De brug over het rangeerterrein Waalhaven Zuid. © Jan de Groen

Vervoer gevaarlijke stoffen bij rangeerterrein Waalhaven Zuid ‘hopelijk’ snel weer mogelijk

Het samenstellen van goederenwagons met gevaarlijke stoffen op rangeerterrein Waalhaven Zuid in Rotterdam wordt mogelijk snel hervat. Vandaag vindt er een test van de tijdelijke bluswatervoorziening plaats. Als die succesvol blijkt, worden de beperkingen binnen enkele dagen opgeheven.

Sinds september is het op rangeerterrein Waalhaven Zuid niet toegestaan om goederenwagens met gevaarlijke stoffen samen te stellen. Dit komt omdat ProRail tijdens een controle ontdekte dat de bluswatervoorziening niet op orde was. Hierdoor kan er geen veilige inzet van hulpdiensten gegarandeerd worden.

Vandaag wordt een tijdelijke bluswatervoorziening getest. Als de test slaagt, is het binnen enkele dagen weer mogelijk om goederenwagons met gevaarlijke stoffen samen te stellen. 

Extra kosten

,,We duimen dat de test goed verloopt’’, zegt Hans-Willem Vroon van Railgood, de belangenbehartiger van goederenvervoerders op het spoor. ,,Mocht die niet slagen, dan duren de problemen voort. Dat brengt extra kosten met zich mee. Het gaat om miljoenen euro’s die we kwijt zijn om de treinen naar rangeerterrein Kijfhoek te verplaatsen.” Dit terrein ligt tussen Barendrecht en Zwijndrecht. 

Quote

Mocht de test niet slagen, dan duren de problemen voort

Hans-Willem Vroon

Het plan is dat de tijdelijke voorziening in 2023 vervangen wordt door een definitieve oplossing. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam