Volledig scherm
Grote wateroverlast als gevolg van leidingbreuk aan de Schielaan. © MediaTV

‘Verzakken grond vermoedelijk oorzaak van leidingbreuk in Overschie’

Het verzakken van de grond is vermoedelijk de oorzaak van de breuk in de hoofdwaterleiding in de Rotterdamse wijk Overschie. Waterbedrijf Evides heeft de gemeente laten weten dat dit ‘aannemelijk’ is. Het riool is niet de boosdoener. Er volgt nog wel meer onderzoek, blijkt uit een brief van wethouder Bert Wijbenga aan de gemeenteraad. 

De breuk in de hoofdwaterleiding op de hoek van de Schielaan/Parallelstraat veroorzaakte vorige week woensdag een sterke waterstroom. Het leidde tot schade aan gevels van woningen, waterschade in huizen en kapotte straten. 

Een dag later begaf een waterleiding aan de Pieter van Aschstraat in Overschie het. Ook daar ontstond een sinkhole. De oorzaak daarvan was een lekkende aansluiting. ,,Vermoedelijk is er sprake geweest van een zeer klein gaatje dat zich ontwikkelde tot een leidingbreuk’’, aldus Wijbenga in de brief. 

Volgens hem heeft Overschie een zettingsgevoelige bodem. ,,Dit kan bijdragen aan het minder goed functioneren van de leidingen in de ondergrond, zowel in de openbare weg als bij de aansluiting tussen de buitenruimte en de wonigen. Zettingsgevoelige gebieden vragen meer onderhoud en vervanging van wegen.’’ Wijbenga wil dat daar voortaan rekening mee wordt gehouden.

Zodra meer duidelijk is over de oorzaak van de hoofdleidingbreuk in Overschie, houdt de gemeente een informatiebijeenkomst voor de bewoners.   

Bekijk hieronder beelden van de wateroverlast in Overschie

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6258 stemmen