Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Verzet bij rechter tegen nieuwe jeugdhulp regio Rotterdam

Zeker acht organisaties in de Rotterdamse regio die kinderen en jongeren helpen, stappen naar de rechter. Zij zijn het niet eens met de manier waarop de gemeenten contracten hebben afgesloten voor de jeugdhulp.

Het zal druk zijn met organisaties die eind september en in oktober in de Rotterdamse rechtbank tegenover de Samenwerkende Gemeenten Jeugdhulp Rijnmond staan, zoals de officiële naam van het samenwerkingsverband is . Er is zeker acht keer een kort geding aangespannen.

Een kort geding omdat er snel een oordeel van de rechter nodig is. Als het aan de gemeenten in de Rotterdamse regio ligt, gaat er per 1 januari 2018 veel veranderen. Er is voor gekozen om veel minder contracten af te sluiten voor onder meer hulp thuis, maar ook voor het wonen in een instelling. Zo willen de gemeenten 'een einde maken aan de versnippering'.

Nu leveren nog 80 organisaties 800 verschillende vormen van jeugdhulp, los van de contracten die de gemeenten zelf hebben. Het plan is dit terug te brengen tot dertien organisaties, die voor vele miljoenen aan opdrachten krijgen. De dertien zorgclubs die de regie hebben, zouden weer andere organisaties kunnen inschakelen.

Weerstand

Quote

Als je alles bij één partij neerlegt, weet je dat die het zelf probeert op te lossen

Simone van den Brekel

Het is een plan dat veel weerstand oproept. Yoep Onderwijs en Zorg is een van de partijen die naar de rechter is gestapt. Enkele honderden kinderen krijgen jeugdhulp van Yoep, vertelt directeur Simon van den Brekel. Kinderen die psychische problemen hebben, komen nu bij Yoep terecht. ,,We helpen ook op school, om te voorkomen dat het kind daar uitvalt.''

Van den Brekel stelt dat de problemen complex zijn. ,,Daar heb je gespecialiseerde hulp voor nodig. Je kunt niet alles op een hoop gooien. Als je alles bij één partij neerlegt, weet je dat die het zelf probeert op te lossen. Ook omdat zij niet gewend is het aan een andere organsiatie te vragen.''

Yoep kwam in actie omdat de gemeenten in haar ogen de organisatie ten onrechte buitenspel zetten vanwege gebrek aan kwaliteit. ,,Dat klopt simpelweg niet en is ook te vroeg in het proces gedaan.''

In een mail waarschuwen de gemeenten de partijen die 'onder voorbehoud' een contract hebben gekregen. Als de gemeenten ongelijk krijgen, wordt de datum van 1 januari zeker niet gehaald. Anders wel, zo is de verwachting.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (69%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
22702 stemmen