Volledig scherm
Bewoners van de Tweebosbuurt. © Sanne Donders

Vestia in hoger beroep om huurcontracten Tweebosbuurt te laten ontbinden

Woningcorporatie Vestia gaat in hoger beroep tegen de zeventien vonnissen die de Rotterdamse kantonrechter over de Tweebosbuurt in Rotterdam uitsprak. Eerder deze maand werd haar verboden om de zeventien huurders uit hun huizen te zetten. Met het hoger beroep wil Vestia toch de huurovereenkomsten laten ontbinden om de vernieuwingsplannen in de buurt uit te voeren, laat de corporatie weten.

De uitspraak van de rechter zette de discussie over de toekomst van de wijk, die al grotendeels is ontruimd, op zijn kop. De sloop is sowieso uitgesteld. Coalitiepartij PvdA riep Vestia op om niet in hoger beroep te gaan en met de bewoners tot een ‘nieuwe oplossing’ te komen. Vestia gaat dus wel in hoger beroep, wat naar verwachting wel anderhalf jaar gaat duren. 

Gesprek

Daarnaast meldt de corporatie dat bewoners die bij de uitspraak van 10 januari in het gelijk zijn gesteld, gebruik mogen maken van ‘een onafhankelijke procesbegeleider om tot een oplossing te komen’.  ‘Dit kan een-op-een, maar ook in groepsverband als daar de wens toe bestaat.’ Ook de andere huurders die nog in de Tweebosbuurt wonen, kunnen binnenkort een gesprek met de woningcorporatie verwachten.  

Vestia stelt dat er met de uitspraak een bijzondere juridische situatie is ontstaan. In september 2019 was er namelijk een vonnis dat bij identieke zaken de huurovereenkomst mocht worden beëindigd. De woningcorporatie is het niet eens met de beslissing dat nu wel zeventien bewoners mogen blijven. Volgens haar veroorzaakt dit onduidelijkheid. ‘Vanwege de noodzaak voor herstructurering van de Tweebosbuurt moet er snel duidelijkheid komen voor de bewoners’, schrijft Vestia in een persbericht.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam