Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Archieffoto ANP

Vestia krijgt 175 miljoen van Deutsche Bank door schikking

Vestia is met Deutsche Bank een schikking overeengekomen over het derivatendebacle dat de woningcorporatie jaren terug bijna de kop kostte. Het Duitse financiële concern betaalt 175 miljoen euro aan Vestia, zonder erkenning van enige aansprakelijkheid.

Vestia kwam in 2012 in financieel zwaar weer door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico’s af te dekken. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden.

De procedure tussen Vestia en Deutsche Bank liep sinds 2016 bij de High Court of Justice in Londen. De vordering door Vestia was er vooral op gebaseerd dat de bank ‘wist van, dan wel verantwoordelijkheid had voor’ de omkoping, door tussenpersonen, van de voormalige kasbeheerder van Vestia die de omstreden derivatencontracten had gesloten.

Schikking

Met deze schikking komt een einde aan het geschil tussen de twee partijen. Vestia laat in een verklaring weten tevreden te zijn met het resultaat. ,,175 miljoen is een fors bedrag en levert een mooie bijdrage aan het financieel herstel. Vestia spant zich in om schade te verhalen op diegenen die direct of indirect hebben bijgedragen aan het derivatendebacle. Waar mogelijk worden schikkingen getroffen. Procedures voor de rechter zijn namelijk kostbaar, vergen een lange doorlooptijd en de uitkomsten zijn lang niet altijd zeker.’’

In totaal ging Vestia voor meer dan 2,5 miljard euro het schip in. Eerder zijn bijvoorbeeld al schikkingen getroffen met oud-commissarissen van de corporatie en met ABN AMRO. Ook de betreffende kasbeheerder moest miljoenen euro’s aan schade vergoeden. Civiele rechtszaken tegen accountantskantoren Deloitte en KPMG lopen nog. Of Vestia nog een zaak wil starten tegen andere banken, wordt volgens de zegsman nog bekeken.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam