Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Vestia vraagt corporaties opnieuw om hulp: mogelijk huurverhoging

updateVestia moet opnieuw aankloppen bij andere woningcorporaties voor hulp. Het concern komt 180 miljoen euro tekort voor het nakomen van afspraken over bijvoorbeeld het opkalefateren van sociale huurwoningen in Rotterdam, Den Haag en Delft. Huurders in deze steden krijgen daarom mogelijk te maken met een extra huurverhoging.

Naar eigen zeggen wil Vestia andere corporaties niet vragen om letterlijk geld bij te storten. Het concern hoopt echter dat branchegenoten willen helpen om  huurwoningen of herstructureringsprojecten over te nemen. Het gaat om vernieuwingsprojecten in Schiebroek-Zuid in Rotterdam, Zuidwest in Den Haag en de Indische Buurt in Delft. De verkoop van 10.000 woningen is volgens Vestia van groot belang. 

Volgens Vestia moet een structurele oplossing komen voor de omvangrijke leningenportefeuille en de hoge rentelasten. ,,We zetten alles op alles om te voorkomen dat we straks na 10 jaar saneren nog steeds onze volkshuisvestelijke taken niet genoeg kunnen uitvoeren. Daar moet een oplossing voor komen‘’, aldus bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos. 

Inflatie 

In een aangepast verbeterplan stelt de corporatie daarnaast voor om huren in 2021 en 2022 met 0,5 procent extra te verhogen bovenop de inflatie. De voorstellen zijn donderdag ingediend bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Volgens een woordvoerder van Vestia moeten de huurdersraad en de gemeenten nog toestemming voor de huurverhoging geven. 

Financieel zwaar weer 

Vestia kwam in 2012 in financieel zwaar weer door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico’s af te dekken. Andere woningcorporaties moesten eerder al bijspringen om Vestia overeind te houden.

De afgelopen jaren is de financiële positie flink verbeterd door verkoop van vastgoed, aflossen van leningen, huurverhogingen en besparingen op bedrijfslasten. Toch was eind 2018 nog sprake van hoge schulden en een te hoge rentelast. Volgens Vestia lijkt het niet mogelijk eind 2021 - wanneer de saneringsperiode afloopt - uit de problemen te zijn. Met de nieuwe voorstellen zou dat wel moeten lukken. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8830 stemmen