Volledig scherm
De 23-jarige Rotterdammer, die nog bij zijn vader woont, ging geraffineerd te werk: hij benaderde de meisjes via sociale media en deed zich daarbij meestal voor als iemand anders. © Petra Urban

Vier jaar voor viespeuk

Zonder dat hun ouders iets merkten, werden meer dan honderd meisjes slachtoffer van Rotterdammer Sean O. (23). Hij dwong hen via de webcam tot verregaande seksuele handelingen. Het OM eiste gisteren 4 jaar cel tegen hem. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Zelfs zijn eigen advocaat had het er moeilijk mee. 'Ik heb zelf een 14-jarige dochter,' zei raadsman Jan Boksem gisteren in de rechtbank. 'Als zij slachtoffer zou worden van iemand als Sean, zou ik het zelf oplossen. Van mij zouden ze hem mogen opsluiten en de sleutel weggooien. Maar gelukkig heb ik het niet voor het zeggen en hebben we de rechtsspraak nog.'

Niemand bleef onberoerd door het leed dat Sean O. aanrichtte. Jarenlang verleidde, misleidde, misbruikte en bedreigde hij minderjarige meisjes via internet. Meisjes die gezellig op internet zaten te chatten en langzaam in zijn greep kwamen. Ondertussen keken hun ouders nietsvermoedend beneden tv.

Geraffineerd
De 23-jarige Rotterdammer, die nog bij zijn vader woont, ging geraffineerd te werk: hij benaderde de meisjes via sociale media en deed zich daarbij meestal voor als iemand anders. Nadat hij het vertrouwen van de slachtoffers had gewonnen, wist hij hen over te halen tot het plegen van verregaande seksuele handelingen voor de webcam.

Zodra hij beelden van een meisje in zijn bezit had, vroeg hij om meer. Werkte een slachtoffer niet mee, dan werd zij bedreigd en geïntimideerd. In maart vorig jaar leidde een eerste aangifte tot O.'s aanhouding én een reeks nieuwe zaken. De politie begon een onderzoek en vond 138 mogelijke slachtoffers op de computers en de smartphone van O. Uiteindelijk deden 45 meisjes aangifte. Allemaal waren zij minderjarig, de jongste pas 10 jaar oud.

Twee meisjes, nog maar 13 en 14 jaar oud, ontmoetten Sean O. in het echt. Met hen had hij ook daadwerkelijk seks. Maar tientallen andere slachtoffers zag hij de afgelopen dagen voor het eerst in levende lijve, in de Haagse rechtbank. Geconfronteerd met hun leed staarde O. gisteren onafgebroken, met het schaamrood op de kaken, naar de grond.

Ongekende omvang
De zaak tegen Sean O. is er een van ongekende omvang. Niet voor niets werd gisteren meerdere keren de vergelijking getrokken met de Amsterdamse zedenzaak tegen Robert M. Jan Boksem, O.'s eigen advocaat en tevens een van de pleiters in de zaak tegen Robert M., zei gisteren tijdens zijn slotpleidooi maar één keer eerder zo'n grote kinderpornozaak te hebben behandeld. Hij noemde de eis van het Openbaar Ministerie (OM) 'fors', maar niet onbegrijpelijk of onredelijk.

Handlanger
De rechtszaak is de tweede waarschuwing aan ouders en kinderen in korte tijd. Eerder deze maand stond de 22-jarige Voorburger Marco K. voor de Haagse rechtbank. Hij dwong ook jonge meisjes tot seksuele handelingen voor de webcam. K. en Sean O. waren bekenden: ze wisselden gegevens van meisjes uit. De twee chatten met elkaar en schepten hierin op over de jonge leeftijd van de meisjes van wie zij naaktfoto's wisten te bemachtigen. Ook bewonderden ze elkaars slinkse manieren om contact te leggen met meisjes.

K. is weer op vrije voeten. Hij hoorde 6 maanden eisen, korter dan het voorarrest. Wel hangt hem 2 jaar cel boven het hoofd als hij in de komende 5 jaar weer de fout ingaat.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam