Volledig scherm
Verkeer stond urenlang muurvast. © ANP

Vier uren muurvast op A15: ‘Weg moest van politie dicht’

Rijkswaterstaat sloot woensdagmiddag de A15 ter hoogte van het Vaanplein in Rotterdam volledig af op last van de politie. Dat zegt een woordvoerster van de wegbeheerder in een reactie op de kritiek dat het allemaal zo lang duurde. Sommige automobilisten stonden vier uur muurvast.

De reden voor de vertraging was een ongeluk met vier auto’s waarbij gewonden vielen. De politie besloot vervolgens dat er sporenonderzoek gedaan moest worden. ,,Wij moesten de weg afsluiten. Er mocht per se niet over gereden worden omdat er dan sporen verloren zouden gaan’’, legt de zegsvrouw van Rijkswaterstaat uit.

Pas anderhalf uur na het ongeluk, om 17.05 uur, werd het stilstaande verkeer weggeleid over een parallelbaan. Daarmee was Rijkswaterstaat ruim een uur bezig. ,,We mogen pas starten als de politie daar toestemming voor geeft’’, legt de woordvoerster uit. Daarmee waren de problemen niet opgelost wan op de rest van de Rotterdamse Ring stond het toen ook al muurvast.

Plassen

Mensen die in de megafile stonden, vertelden dat medeweggebruikers met hoge nood naast de auto plasten. Anderen gaven elkaar eten en drinken, omdat ze zelf niets bij zich hadden.

Rijkswaterstaat heeft niet overwogen om zelf water uit te delen of daarvoor hulpdiensten in te schakelen. ,,Als het zomer en heet was geweest, was dat misschien wel gebeurd, al zou dat een lastige logistieke operatie worden’’, aldus de woordvoerster.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam