Volledig scherm
Vliegtuig land op Rotterdam The Hague Airport. © Qphoto

Vier valetparkers zetten woonwijken vol auto's van vakantiegangers

Vier bedrijven in valetparking zorgen voor parkeeroverlast in Rotterdamse woonwijken rondom de regionale luchthaven. Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Marechaussee.

Net als Schiphol heeft ook Rotterdam The Hague Airport (RTHA) last van onbetrouwbare ondernemers in valetparking. Zij wachten reizigers bij de vertrekhal op, beloven hun auto’s op een beveiligde parkeerplaats neer te zetten, maar parkeren de wagens in plaats daarvan in woonwijken.

Vier van de acht 

De luchthaven werkt met één bedrijf samen dat zich bezighoudt met valetparking. Dat bedrijf parkeert wagens op de officiële parkeerterreinen van de luchthaven. RTHA heeft echter gemerkt dat nog acht andere bedrijven dezelfde diensten aanbieden.

Quote

Die bedrijven zijn individu­eel aangespro­ken op hun gedrag en intensie­ver dan gebruike­lijk in de gaten gehouden

Judith Bokhove, Verkeerswethouder

Vier daarvan blijken bij te dragen aan de parkeeroverlast in woonwijken, schrijft verkeerswethouder Judith Bokhove in een raadsbrief naar aanleiding van vragen van de PvdA. ,,Die bedrijven zijn individueel aangesproken op hun gedrag en daarnaast intensiever dan gebruikelijk in de gaten gehouden.” En die tactiek werpt vruchten af. ,,Sindsdien zijn vrijwel geen overlastmeldingen meer binnengekomen.”

Parkeerdruk

Dat neemt niet weg dat er nog steeds parkeerdruk bestaat in woonwijken rond de luchthaven, omdat veel luchtreizigers daar hun auto gratis stallen en vervolgens de bus naar de luchthaven nemen. Ook op de gratis Park & Rides aan het Meijersplein en op de Melanchtonweg parkeren veel vliegtuigpassagiers hun wagen.

Hoeveel het er precies zijn, is echter niet duidelijk. Daarom gaat de gemeente binnenkort een onderzoek doen naar langparkeerders op de P+R terreinen. Op verschillende dagen in één week wordt van alle geparkeerde voertuigen het kenteken en de locatie geregistreerd. Op basis daarvan kan volgens de wethouder een goed beeld worden gekregen van de parkeerduur.

Wagens mogen in wijken staan

Of dat tot eventueel tot invoering van betaald parkeren in straten en doelgroepparkeren op de Park & Rides kan leiden; daarover meldt Bokhove niets. Op dit moment is het formeel toegestaan dat luchtreizigers hun wagen stallen in de wijken. ,,Politie en toezichthouders kunnen alleen optreden op basis van verkeers- en parkeerovertredingen”, aldus de wethouder. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam