Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP

Vijftien huisjesmelkers beloven beterschap

Vijftien Rotterdamse huisjesmelkers zijn bezig hun panden op te knappen, of hebben dit al gedaan. Het gaat in totaal om 922 woningen. De gemeente heeft hen op de vingers getikt en gedreigd met boetes van minimaal 4000 euro. Dat is sinds 2015 de nieuwe aanpak om verpauperde panden met veel en vaak wisselende huurders tegen te gaan.

Quote

Vroeger spraken wij de huisjesmel­ker alleen aan op één pand. Nu kijken we naar heel zijn eigendom

Paul Groeneweg

De boetes zijn vooral een ‘prikkel’, zegt Paul Groeneweg (adviseur handhaving bij Bouw- en Woningtoezicht). ,,Als we een huisjesmelker op het spoor zijn gaan we eerst in gesprek. Dan maken we afspraken zodat hij zijn panden opknapt of het gebruik verandert.’’ Komt de huisjesmelker helemaal niet in actie, dan kan het beheer van het pand volledig worden overgenomen. ,,En die aanpak werkt,’’ concludeert Groeneweg tevreden. Ook omdat de pandeigenaar aangesproken kan worden op zijn volledige bezit. ,,Vroeger spraken wij de huisjesmelker alleen aan op één pand’, legt Groeneweg uit. ‘Nu kijken we naar heel zijn eigendom. Als we een ander pand van hem aantreffen waar iets niet klopt, kan hij direct méér bestuurlijke boetes krijgen.’’

  1. Slopershamer houdt flink huis aan zuidzijde van de Lijnbaan

    Slopersha­mer houdt flink huis aan zuidzijde van de Lijnbaan

    De zo kenmerkende glazen verbinding tussen de winkels aan beide kanten van de Lijnbaan wordt gesloopt. Gisteren waren bouwvakkers al met grof materieel in de weer met het verwijderen van deze ‘luchtbrug‘, om de vernieuwing van het winkelgebied - onderdeel van Forum Rotterdam - verder mogelijk te maken. De zaken aan de Coolsingel-kant van dit beroemde shopwalhalla worden dieper en hoger gemaakt, en krijgen een frisse en chique uitstraling.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam