Het nu zo hippe Oude Noorden met zijn vele winkeltjes en restaurantjes is gered door de stadsvernieuwing. De gemeente had aanvankelijk plannen voor grootschalige sloop.
Volledig scherm
PREMIUM
Het nu zo hippe Oude Noorden met zijn vele winkeltjes en restaurantjes is gered door de stadsvernieuwing. De gemeente had aanvankelijk plannen voor grootschalige sloop. © Joop Reijngoud

Vijftig jaar stadsvernieuwing: ‘Als de gemeente zijn zin had gekregen, waren er nu geen hippe wijken’

Vijftig jaar geleden begon in Rotterdam de stadsvernieuwing. Hoewel er wel eens met dedain wordt teruggekeken op de decennia van bewonersinspraak en dakdozen, heeft het ‘bouwen voor de buurt’ veel voor de stad betekend. En we kunnen er nog steeds van leren.

  1. Sjareltje is niet voor niks de ex van Boijmans
    PREMIUM
    Column

    Sjareltje is niet voor niks de ex van Boijmans

    Je hoeft geen kunstkenner te zijn om het nieuwe schilderij van Boijmans op waarde te schatten. Het is van Miró, een kunstenaar die niet voor het eerst zijn penseeltje over het doek laat flitsen. En dat zie je terug. In de warme kleuren. De gele stipjes die vijf ongelijke spiralen vormen, duiden waarschijnlijk ergens op. Die rode cirkel, die nét niet rond is en eigenlijk ook nét niet rood, heeft vast een diepere betekenis. En dat dan op die bruine achtergrond, die op het eerste oog mislukt lijkt. Als je je muur zo hebt geschilderd, denk je: oh jee, het heeft niet gedekt, het moet nog een keertje.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam