Viroloog Ab Osterhaus: ‘Coronavirus kan bedreiging vormen voor het Eurovisie Songfestival’
videoHet coronavirus kan een bedreiging vormen voor het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Dat zegt viroloog Ab Osterhaus. Hij sluit niet uit dat het evenement niet door kan gaan als het virus zich verder verspreidt in Europa.
Delen per e-mail
Als de verspreiding van het coronavirus over een paar maanden nog niet onder controle is, is het onverstandig om zoveel mensen uit de hele wereld in Rotterdam bij elkaar te brengen. ,,Je moet rekening houden met het scenario dat evenementen als het Eurovisie Songfestival niet door kunnen gaan, maar dat is afhankelijk van hoe het coronavirus zich de komende tijd ontwikkelt’’, aldus Osterhaus, die jarenlang voor het RIVM en het Erasmus MC werkte en zich bezighoudt met het voorkomen van infectieziekten die van dieren op mensen overgaan.
Op dit moment is het moeilijk om een voorspelling te doen over hoe het virus zich zal verspreiden. ,,Maar het ziet er niet erg hoopvol uit door de verschillende plaatsen waar het nu opduikt. De volgende stap is de verspreiding zo langzaam mogelijk te laten gaan.”
Het ziet er niet erg hoopvol uit door de verschillende plaatsen waar het nu opduikt
Het is waarschijnlijk dat ook Nederland te maken krijgt met coronabesmettingen. In Italië zijn inmiddels doden gevallen en zijn honderden mensen geïnfecteerd. Een oplossing lijkt nog ver weg. ,,Het kan nog steeds dat het virus uiteindelijk de kop wordt ingedrukt’’, zegt Osterhaus. ,,Bij Sars is dat gelukt, maar dat virus verspreidde zich minder snel.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Factoren
Hoe het virus zich verspreidt, hangt samen met een heleboel factoren. Zo kan het weer van invloed zijn. ,,Het coronavirus is mogelijk als een verkoudheidsvirus dat goed gedijt in de winter. Het kan zijn dat de verspreiding in de maand mei al is afgezwakt. Tegelijkertijd wordt het op het zuidelijk halfrond dan juist winter.”
Er zijn iedere dag nieuwe ontwikkelingen
Het Eurovisie Songfestival vindt in mei plaats. Ook tijdens de Marathon Rotterdam op 5 april worden duizenden mensen verwacht, onder wie veel buitenlanders. Een woordvoerder van het RIVM laat weten dat er nu nog geen maatregelen genomen worden. ,,Er zijn iedere dag nieuwe ontwikkelingen. We zijn verre van zeker hoe het zich zal verspreiden.”
Het is nu bijvoorbeeld ook niet duidelijk hoeveel mensen wereldwijd met het coronavirus geïnfecteerd zijn zonder noemenswaardige symptomen gehad te hebben. Dat is volgens Osterhaus belangrijk om te weten. Er worden op dit moment bloedtesten ontwikkeld, zodat bij mensen getest kan worden of er antistoffen tegen het virus zijn aangemaakt. Dat geeft aan hoeveel mensen er al afweer tegen het virus hebben opgebouwd. De verspreiding en het aantal nieuwe gevallen in de komende maanden zullen van invloed zijn op grootschalige evenementen als de marathon en het songfestival. De organisatie van het songfestival staat in nauw contact met het RIVM en de GGD.
,,We monitoren alles goed en zijn voorbereid op alle mogelijke risico’s en bedreigingen. Op basis daarvan wordt gekeken of extra maatregelen nodig zijn’’, aldus Ingrid Adriaanse van de gemeente Rotterdam. ,,Het is op dit moment echter te vroeg om in te gaan op eventuele scenario’s.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ommoord-flats krijgen een ‘grote beurt’ en worden aardgasvrij: ‘Duurzamer, maar mogelijk ook duurder’
De Rotterdamse woningcorporatie Havensteder is deze week begonnen met de ‘grote beurt’ aan drie ERA-flats in Ommoord. De woningen van 525 huurders worden opgeknapt. -
Rotterdammer (23) aangehouden voor steekpartij in huiselijke kring
-
video
Slachtoffer steekpartij Kruisplein is 16-jarige jongen, dader nog spoorloos
-
video
Tien vragen (en antwoorden) over het vaccineren in de Rotterdamse regio
In de regio komen vijftien tot twintig priklocaties van de GGD om dit voorjaar regiogenoten dichter bij huis te prikken. Doel is de vaccinatiebereidheid zo hoog mogelijk te krijgen. Lange afstanden zouden mensen ervan kunnen weerhouden zich te laten inenten met het vaccin tegen covid-19. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen.
-
Milou (20) maakt een kieswijzer voor kinderen: ‘Op de PVV na hebben alle partijen geantwoord’
Kinderen van 8 tot 13 jaar kunnen sinds dinsdag hun politieke voorkeur ontdekken op de website Kieswijzervoorkinderen.nl. De 20-jarige Milou de Schrijver uit Zwartewaal is een van de twee makers. -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam