Volledig scherm
Wethouder Cees Oosterom stelt dat het bij Vlaardingen Werkt een financieel zooitje onder leiding van sociaal ondernemer Eric Dijkhuizen. © ADN Beeldredactie

Vlaardingen strenger met subsidies

De gemeente Vlaardingen onderzoekt nu of iemand beter kan worden doorgelicht vóór deze persoon een subsidie ontvangt. Dit naar aanleiding van het debacle rondom de coöperatie Vlaardingen Werkt.

Zaterdag berichtte deze krant over het verleden van sociaal ondernemer Eric Dijkhuizen, die tot november directeur was van de coöperatie Vlaardingen Werkt. Deze banenmotor voor Vlaardingers in de bijstand werd met 2 ton per jaar gesubsidieerd. Onder leiding van Dijkhuizen werd het daar financieel gezien een zooitje, stelde wethouder Cees Oosterom. Het bestuur heeft inmiddels faillissement aangevraagd.

De gemeente Vlaardingen dreigt door deze kwestie voor tienduizenden euro’s het schip in te gaan.

Optimistisch

Quote

De gemeente verstrekt subsidie aan het bestuur van een organisa­tie en niet aan een directeur of andere werknemer.

gemeente Vlaardingen

Nu blijkt dat Dijkhuizen bij de gemeente Rotterdam nog een schuld van ruim 1 miljoen euro heeft openstaan. Die schuld stamt uit 2007, het jaar dat zijn Bureau Medelanders omviel. Volgens hem hebben de kwesties niets met elkaar te maken, al geeft hij toe dat hij financiële experts in de arm had moeten nemen en zichzelf soms ‘te optimistisch’ vindt.

Het verleden van de ondernemer is nooit door de gemeente Vlaardingen nagetrokken. Daar was, zo stelt Vlaardingen, geen reden toe.

Raadsleden vragen zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren. De SP heeft voor morgenavond een spoeddebat aangevraagd. Dan zal wethouder Oosterom tekst en uitleg moeten geven.

Onderzoek

De gemeente stelt in een reactie een directeur nooit na te trekken. ,,De gemeente verstrekt subsidie aan het bestuur van een organisatie en niet aan een directeur of andere werknemer. Het bestuur kan op ieder moment een andere directeur aanstellen, het is dan niet aan de gemeente om een antecedentenonderzoek naar een door het bestuur aangestelde directeur te doen.’’

Wel geeft de gemeente toe dat het goed is te weten wanneer een directeur van een gesubsidieerde organisatie als Vlaardingen Werkt ergens anders al 1 miljoen euro in het rood staat: ,,Deze informatie kan relevant zijn voor de gemeente om hierover in gesprek te gaan, extra voorwaarden te stellen of subsidie te weigeren.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam