Volledig scherm
Jacco Breedveld opent binnenkort zijn eigen barbershop De Baardaap in de Vlaardingse Hoogstraat. © Jan de Groen

Vlaardinger begint barbershop: De baard is helemaal terug

InterviewAls jochie huppelde Jacco Breedveld door de bruisende Hoogstraat in Vlaardingen. Binnenkort opent de inmiddels 44-jarige barbier er zijn eigen barbershop 'De Baardaap'.

De tattoos op z'n armen, z'n haar in een nette scheiding, een strak gilletje om z'n lichaam en opvallende studs in z'n oren. Zijn uiterlijk verraadt het al een beetje: Jacco Breedveld is barbier van beroep. Pas sinds een jaar werkt hij bij de New York barbershop in Rotterdam, nadat zijn carrière als grafisch vormgever in het slop raakte.

Quote

Er was in de Vlaarding­se Hoogstraat altijd veel ambacht. Die hoop ik terug te brengen

Als mannenkapper gaat Breedveld de laatste tijd als een komeet. Niet zo heel lang geleden volgde hij nog een opleiding bij meesterbarbier Joost Mulleman in Delft. En al in november opent hij de deuren van zijn eigen barbershop aan de Hoogstraat 80 in Vlaardingen, De Baardaap.

Zo trots als een pauw vertelt Breedveld tijdens zijn pauze in het restaurant van Hotel New York in Rotterdam over zijn eigen zaak, die hij helemaal in z'n eentje gaat runnen. ,,Het pand ligt op vijf minuten lopen van mijn huis. Ik ben in deze wijk geboren en getogen. In de jaren 80 bruiste die straat. De mensen paradeerden daar, er zaten leuke winkeltjes. Het was een verlengstuk van het centrum. Ik hoop dat het er straks weer gaat leven. Er is veel geschiedenis in Vlaardingen, in de Hoogstraat was er altijd veel ambacht. Die hoop ik terug te brengen."

Een barbershop is anders dan een kapperszaak. Het is een mannending, vrouwen worden er bijvoorbeeld niet geknipt. Bovendien is er veel aandacht voor de baard, vandaar de naam De Baardaap.

Breedveld: ,,Dat is natuurlijk een gekscherende naam. Toen ik m'n baard vroeger wat langer had, noemden ze mij wel eens zo. Ik wil me vooral richten op de baard, die is tegenwoordig helemaal terug. Veel mannen laten er een staan, maar hebben geen idee wat ze aan het doen zijn. Ik wil ze van professioneel advies voorzien."

Fotograaf

Eigenlijk was Breedveld nog helemaal niet van plan om nu al zijn barbershop te openen, want hij had het naar zijn zin bij de New York Barbershop. ,,Ik werk hier met een fantastisch team en dit is een schitterende werkplek." Toch kwam het avontuur een paar weken terug op zijn pad. Breedveld is naast zijn werk als barbier ook fotograaf. De ruimte die hij huurde voor zijn fotoapparatuur moest hij verlaten. In zijn zoektocht naar een nieuw pand kwam hij terecht in de Hoogstraat. ,,Dat vond ik meer potentie hebben als barbershop."

Het pand op nummer 80c is nu nog een woonwinkel. Als het aan Breedveld ligt, is het binnenkort een sfeervolle barbershop waar de blues en de rock-'n-roll uit de speakers rollen en de klanten ook een glaasje sterke drank kunnen bestellen. ,,Al moet ik nog checken hoe dat zit met de vergunning voor drank." De stijl zal vooral vintage zijn met invloeden van de jaren 30 tot en met 50. ,,Het chique van Hotel New York en het eigenwijze van Schorem wil ik combineren. Het sfeertje van de barberwereld spreekt me sowieso aan. Dat 'ouwe jongens krentenbrood', mannen onder elkaar. Nee, ook ik knip geen vrouwen. Maar ze zijn wel welkom hoor."

Quote

Nee, ik knip geen vrouwen, maar ze zijn wel welkom hoor

Breedveld weet ook dat er een hoop andere kapperszaken in Vlaardingen zijn. ,,Veel Turkse kappers en een paar barbershops, maar die beschouw ik niet als concurrenten. Ik zie ze als mede-barbiers. Vlaardingen is denk ik groot genoeg om nieuwe mensen te bereiken. Ik ga iets heel anders neerzetten dan zij. Mijn shop zal een aanvulling zijn op wat er al is." Een behandeling bij een barbier in Rotterdam kost al snel een euro of 50. Bij Breedveld ligt de prijs straks een stuk lager: 29,50 euro. ,,Ik denk dat die prijs toegankelijk is voor de Vlaardingers. Velen gaan nu naar de Turkse kapper, waar je iets minder betaalt. Ik wil dat de prijs wel interessant blijft voor een breder publiek."

En met de kwaliteit zit het ook wel snor, belooft hij. ,,Een half uur is te kort voor een persoonlijke kennismaking en een gesprek, dus mijn behandelingen duren drie kwartier. Ik heb vaak het idee dat knippen lopendebandwerk is. Liever heb ik een paar mensen minder in mijn shop zodat ik klanten aandacht kan geven."

Breedveld krijgt op 1 oktober de sleutel van zijn onderkomen en dan is het alleen nog een kwestie van verhuizen. De opening van De Baardaap wil hij groots aanpakken met een dj of een bandje. Daarna is het een kwestie van settelen. ,,Ik ben nu 44 en moet tot m'n pensioen door, nog een jaar of twintig. Die tijd hoop ik er door te brengen. Of ik wil uitbreiden met meerdere shops? Nee, zo groots wil ik niet gaan, dan wordt het toch allemaal wat lastiger. Ik wil het gewoon lekker klein houden."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam