Volledig scherm
Nog nooit slaagde iemand op het Groen van Prinstererlyceum met hogere cijfers dan Iris van Klaveren.

Vlaardingse slaagt summa cum laude, unicum op Groen van Prinstererlyceum

Ze is de koningin van de 10 op het Groen van Prinstererlyceum. Zelfs op haar eindlijst staan er vier. De Vlaardingse Iris van Klaveren (17) slaagde summa cum laude.

Quote

Voor mij is het best wel normaal

Iris van Klaveren

,,In de veertig jaar dat ik op deze school werk, heb ik nog nooit zo'n lijst gezien", zegt Marinus Schouten, teamleider vwo. Zelf blijft Iris er nuchter onder: ,,Voor mij is het best wel normaal, ik heb nu al zo vaak een 10 gehaald."

Sinds de tweede klas weet de knappe blondine wat qua leerwijze voor haar werkt. Samenvatten bijvoorbeeld, maar ook gewoon netjes je huiswerk maken en opletten tijdens de les. Het leverde een onafgebroken stroom aan hoge cijfers op. Vooral in talen blinkt ze uit. Grieks en Latijn werden al snel haar favoriete vakken. ,,Het vertalen van teksten was voor mij echt een soort puzzel. Het kwam altijd uit, ik zag het gewoon."

Minister

Hoewel de kwalificatie summa cum laude inhoudt dat haar gemiddelde boven de 9 ligt, staat er op het diploma 'slechts' cum laude. ,,Dat vonden wij een beetje jammer en daarom hebben we naar het ministerie van Onderwijs gebeld", vertelt directeur Harry Chambone.

En dat had nut, want op haar diploma-uitreiking ontving Iris een felicitatie per brief. Persoonlijk geschreven én ondertekend door niemand minder dan minister Jet Bussemaker.

Zelf is Iris ook trots op haar eindlijst, maar zeker niet minder op de lessen die ze tijdens haar middelbareschooltijd over zichzelf heeft geleerd. Haar onzekerheid kon het presteren namelijk behoorlijk in de weg zitten. ,,Als een toets slecht ging, was ik meteen uit het veld geslagen. Dan dacht ik dat ik een 3 had gehaald, al is dat nooit gebeurd. Ik kon soms zelfs niet eens toetsen maken door de paniekaanvallen. Gelukkig heb ik in de vierde klas geleerd om tegen mezelf te kunnen zeggen dat het allemaal wel goed komt.''

Verveling

Quote

Het is tijd voor de volgende stap

Iris van Klaveren

Ook in de vijfde was er een dipje. De boosdoener: verveling. ,,Ik wist altijd al wat we gingen doen en wat er gezegd ging worden. Toen dacht ik: waarom zit ik hier? En waarom haal ik tienen?"

Elze van Eijk, coördinator vwo, bedacht daarom uitdagingen in de vorm van meeloopstages voor haar. Zo kreeg de gymnasiast helder wat ze zou willen studeren.

Geen klassieke talen, al heeft ze dat wel serieus overwogen, maar een rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

En hoewel ze eerst nog mag genieten van een vakantie in Italië, staat de 17-jarige nu al te springen om in de collegebanken plaats te nemen. ,,Ik wil gelijk lekker door. Het is tijd voor de volgende stap", zegt ze met een lach.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5226 stemmen