Volledig scherm
Eurofrigo. © Streetview

Vleesdief moet 55.000 euro aan staat betalen

Justitie heeft twee mannen uit Binnenmaas en Zoetermeer schuldig bevonden aan de verduistering van grote partijen vlees. Zij kregen gevangenis- en taakstraffen opgelegd. Ook moeten ze het crimineel vermogen dat ze opstreken met de handel van het gestolen vlees betalen aan de staat. Eén van de verdachten, de 26-jarige Thom V. uit Zoetermeer, moet 55.000 euro ophoesten.

De rechtbank acht bewezen dat de twee in 2013 en 2014 zo’n 7500 kilo aan ossenhaas en rosbief uit de opslag van het bedrijf Eurofrigo aan de Abel Tasmanstraat in Rotterdam hebben gestolen. De buit werd klaargezet voor een medeverdachte die met een busje het vlees kwam ophalen en ermee naar onder andere Amsterdam reed. Daar werd de gestolen waar verkocht aan meerdere afnemers. ,,Er werd met het vlees geleurd,’’ verklaarde de advocaat van een van de vermeende helers gisteren.

Zoetermeerder Thom V. is veroordeeld tot 3 maanden cel en een werkstraf van 180 uur. Hij werkte als expeditiemedewerker bij Eurofrigo en drukte volgens de aanklager het vlees achterover. Zijn kompaan Hendrik S. (60) uit Binnenmaas is aangeslagen voor het betalen van ruim 11.000 euro en heeft één maand cel en een taakstraf van 120 uur opgelegd gekregen.

Verduistering

In april 2014 kwam aan het licht dat Thom V. en Hendrik S. zich bezighielden met ‘verduistering in dienstbetrekking’. Op beelden van beveiligingscamera’s van Eurofrigo was te zien hoe pallets vol met dozen vlees werden klaargezet. De ossenhaas en rosbief werd doorverkocht aan ‘foute’ afnemers, met wie volgens het Openbaar Ministerie de vriendin van Thom V. de bestellingen regelde. Justitie vergaarde het nodige bewijs door de telefoons van de vleesdieven af te luisteren. De rechtbank sprak de vriendin gisteren echter vrij. Tegen haar was een ontnemingsvordering van ruim 31.000 euro en een werkstraf van 180 uur geëist.

Bij de vleesdiefstallen was nog een vierde verdachte betrokken; een 36-jarige man uit Zoetermeer. Tegen hem werd een taakstraf van 90 uur geëist omdat hij zou hebben geholpen bij het transport van de partijen gestolen vlees. Van hem vindt de rechtbank dat alleen heling kan worden bewezen. Hij heeft een werkstraf van 40 uur opgelegd gekregen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam