Volledig scherm
Ingenieur Ab van Helden toont een model van de Sky Shuttle Plane op het ss Rotterdam. ,,Ik noem d'r hs Rotterdam, hybride ship Rotterdam.'' © Milan Rinck

Vliegend vrachtschip met heliumvleugels in aantocht

Is het een vliegtuig? Een zeppelin? Een UFO? Nee, het is Sky Shuttle Plane. Een vliegmachine die zwevend op helium en zonne-energie een snelheid van 250 kilometer uur kan bereiken.

Goedkoop en handig voor vrachtvervoer én geschikt voor noodhulp. Het klinkt te mooi om waar te zijn. De Rotterdamse ingenieur Ab van Helden is zelf ook na zijn eerste idee voor het hybride vliegmachine ('onder de douche') druk aan het googlen geweest. Zonder resultaat. Dat was tien jaar geleden. Veel studie, tekeningen, een octrooi en een reeks patenten verder, kan hij een prototype bouwen. Hij heeft zich verzekerd van de steun van Rotterdam Partners, de economische aanjager van de stad.

Het begon allemaal met irritatie over het kwijtraken van bagage. Van Helden vliegt veel. Zou het niet handiger zijn om die koffer gewoon bij zich te houden, bijvoorbeeld in een ruimte onder de stoel?

Lees meer in het AD Rotterdams Dagblad

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (18%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
29312 stemmen