Voetbalclub en collega’s rouwen om slachtoffers brand: man (43) en vrouw (38)

VIDEOWat de leden van voetbalclub VFC Vlaardingen eigenlijk al wisten, is vandaag officieel bevestigd door de politie. De hoofdtrainer van de B-selectie, Zacharias Monteiro (43), en zijn partner Alexandra Lodder (38) zijn vrijdag om het leven gekomen bij een brand in een woning aan de Van der Waalsstraat in Vlaardingen.

VFC is in diepe rouw. ‘Zachi’, zoals de man door sommigen werd genoemd, was een geliefd persoon. Gisteravond kwamen zo’n vijftig leden bij elkaar om samen te eten en te praten. Een aantal leden ging in gesprek met een medewerker van Slachtofferhulp. ,,Ook heeft een groepje bloemen gelegd bij de woning. Dat heeft veel indruk op de jongens gemaakt’’, vertelt bestuurslid Theo van Ravenzwaaij. ,,Maar het was fijn om samen te zijn.”

Quote

Wat we verder doen is afhanke­lijk van de nabestaan­den, wat hun wensen zijn

Theo van Ravenzwaaij, bestuurslid VFC Vlaardingen

In het clubhuis van de Vlaardingse voetbalvereniging ligt een condoleanceregister. Bij de eerste competitiewedstrijd wordt een minuut stilte gehouden, zoals gebruikelijk is als een lid komt te overlijden. Van Ravenzwaaij: ,,Wat we verder doen is afhankelijk van de nabestaanden, wat hun wensen zijn. Die wachten we nu eerst af. De vlag hangt in elk geval halfstok tot aan de uitvaart.”

Ook de partner van Monteiro kwam om het leven bij de verwoestende brand. Lodder werkte bij DrieMaasHave, een zorginstelling in Maassluis. Collega’s maakten zich de afgelopen dagen enorm veel zorgen.

,,Daar is uiteraard aandacht voor geweest’’, vertelt een woordvoerster van Argos Zorggroep, waar DrieMaasHave onder valt. ,,Men draagt het verdriet met elkaar. Onze gedachten gaan nu eerst uit naar de nabestaanden. Onze verdere acties stemmen wij af met hen, dat vinden we erg belangrijk.”

Dat geldt ook voor de Koninklijke Marechaussee, de werkgever van Monteiro. ,,Als daar behoefte aan is, worden collega’s opgevangen. Ook plaatsen we een rouwadvertentie, zowel intern als extern, waarin we ons medeleven betuigen’’, aldus een zegsman.

Onderzoek is nog in volle gang

Voor de twee kinderen van het stel is inmiddels een crowdfundingsactie gestart, via doneeractie.nl. Zij zijn niet alleen hun ouders kwijt, maar ook al hun persoonlijke bezittingen. De initiatiefnemers hebben zich ten doel gesteld 10.000 euro in te zamelen. De teller is inmiddels ruim over dat bedrag heen.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Bloemen voor ingang het wooncomplex Van der Waalsstraat. © Roel Dijkstra

Het onderzoek naar de toedracht van het drama is nog steeds in volle gang. De politie sluit daarbij geen enkel scenario uit. Het kan een ongeluk zijn, maar ook een misdrijf.

,,Het rechercheteam is er druk mee’’, vertelt een voorlichtster. ,,Zij doen hun werk zorgvuldig en dat kost tijd. Het gaat hier om een incident waarbij twee mensen zijn overleden. Wij vinden het belangrijk om te achterhalen wat er precies gebeurd is, want dáár moeten de nabestaanden straks mee leren leven, welke kant het ook opgaat.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam