Volledig scherm
© ANP XTRA

Volkstuinen in Rotterdam krijgen nieuwe beheerder

Na 75 jaar komt er een nieuwe verhuurorganisatie voor volkstuinen in Rotterdam. Stichting Volkstuinen in Nederland (SViN) neemt per januari het werk over van de Rotterdamse Bond Volkstuinverenigingen. Voorwaarde is wel dat achterstallig onderhoud is weggewerkt.

Rotterdam telt 40 volkstuinparken waarin bijna 5000 groenliefhebbers een tuin huren. Elk complex heeft een eigen bestuur waarvan de leden vrijwilliger op het complex zijn. Door wisselingen in de besturen, problemen met het innen van de huurgelden en oneigenlijk gebruik van volkstuinen, is het voor de vrijwilligers steeds moeilijker om goed bestuur te kunnen voeren.

Het afgelopen jaar bestond veel onduidelijkheid hoe het nu verder moet. Het SViN wilde best als verhuurorganisatie aan de slag, maar zag op tegen achterstallig onderhoud dat op 2,1 miljoen euro werd geschat. Daarvan is inmiddels een deel weggewerkt. Gemeente en SViN verdelen bovendien het onderhoud, waarbij de gemeente de riolering en baggeren voor haar rekening neemt. De SViN zorgt voor het onderhoud op de complexen, zoals de wandelpaden en het groen. Ook zijn er afspraken gemaakt over handhaving bij overlast.

Prijs

Door de verhuur van tuinen te regelen via één professionele organisatie is er beter toezicht en wordt het onderhoud van de volkstuincomplexen beter georganiseerd. Alle tuinders in Rotterdam krijgen onder de SViN dezelfde huurprijs: 1,80 euro per vierkante meter tuin per jaar. Voor sommige volkstuinders betekent dat een verhoging van soms 20 cent per vierkante meter per jaar, daarom is er een overgangsperiode van 3 jaar waarin het tarief stapsgewijs wordt verhoogd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam