Volledig scherm
Rotterdamse volktuinders. © ANP

Volkstuinen niet op slot

Rotterdamse volkstuinhouders hoeven niet bang te zijn dat hun tuinen per 1 januari op slot gaan. Dat verzekerde wethouder Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) gisteren in een commissievergadering op het stadhuis.

Of de onderhandelingen nu wel of niet eind dit jaar zijn afgerond; de eigenaren van de 5.000 Rotterdamse volkstuinen hoeven niet te vrezen. Dat verzekerde Simons gisteren tijdens een debat over het langdurige 'volkstuin-dossier'.

,,We zijn er bijna uit, op een paar punten na. Als we voor het eind van dit jaar geen overeenkomst hebben, neemt de gemeente desnoods het beheer van de tuinen over. Dat zal gewoon doordraaien. Maar ik zie de zorgen en herken de de urgentie. ''

Het gaat allemaal om het beheer van de tuinen. Dat wordt tot nu gedaan door de Rotterdamse Bond van Volkstuinders (RBvV), maar deze club van vrijwilligers heeft aangegeven ermee te stoppen omdat de taken te zwaar zijn geworden. De afspraak is dat de huurcontracten worden overdragen aan de landelijke volkstuinclub AVVN.

Onderhoud

Quote

We snappen de onzeker­heid goed, het is belangrijk dat er op korte termijn concrete afspraken komen

Christine Eskes (CDA)

Maar deze overdracht wil maar niet lukken. De gemeente, eigenaar van de gronden, komt er niet uit. De overdracht is al eens uitgesteld en onduidelijk is of het dit jaar rond komt. Een van de twistpunten is het achterstallig onderhoud van de volkstuincomplexen, waarvan de kosten 2,1 miljoen euro zouden bedragen. De vraag is echter hoeveel geld de gemeente de AVVN wil meegeven als 'bruidsschat'. ,,Over financiële zaken ga ik nu niets zeggen. Dat is doorgaans niet goed voor de onderhandelingspositie'', aldus Simons.

De tijd dringt evenwel. Vandaar dat vorig week zo'n 150 volkstuinders naar het stadhuis kwamen om een politiek debat op te eisen - dat had dus gisteren plaats.

Hun zaak kan op sympathie rekenen binnen de gemeenteraad, ook van coalitiepartijen zoals het CDA. ,,We snappen de onzekerheid goed, het is belangrijk dat er op korte termijn concrete afspraken komen'', aldus CDA-raadslid Christine Eskes.

Bijbetalen

Leo de Kleijn van de SP, de partij die nauw samenwerkt met de volkstuinders, vond dat Rotterdam hoe dan ook moet bijbetalen. ,,We kunnen de tuinen niet overdragen met achterstallig onderhoud.''

Leefbaar-raadslid Dries Mosch zei, na een rondje langs de volkstuinencomplexen, 'zich kapot geschrokken' te zijn. Hij constateerde tal van misstanden, zoals illegale onderhuur en intimidatie. Hij wil dat de gemeente dit onderzoekt. Wethouder Simons voelde hier wel wat voor en repte over de benoeming van een 'volkstuinmarinier'.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam