Volledig scherm
Syrische opstandelingen bijeen in de wijk Salaheddine in Aleppo. Radicale Nederlandse moslims reizen in steeds grotere aantallen naar Syrië om daar te strijden tegen de president. Drie Rotterdammers konden net voor vertrek worden opgepakt. © reuters

Voor de jihad naar Syrië: 'Samen gaan we sterven'

Zo'n honderd radicale Nederlandse moslims reisden de afgelopen maanden naar Syrië voor de 'heilige oorlog'. Ook drie Rotterdammers van Koerdische komaf wilden volgens justitie gaan strijden, maar konden net voor vertrek worden opgepakt. Binnenkort staan ze voor de rechter. Een reconstructie van het Algemeen Dagblad.

Mohammed G.
Voor dit drietal zou het allemaal zijn begonnen in het najaar van vorig jaar. Mohammed G. radicaliseert in die dagen. De 23-jarige Rotterdammer, van Irakese komaf, móét en zal naar Syrië gaan om te helpen, zo denkt hij steeds vaker. Zijn 'broeders en zusters' strijden daar immers. En G. wil zijn steentje bijdragen.

Hij duikt het internet op, speurend naar reismogelijkheden. G. raakt gefascineerd door de jihad. Hij zoekt zelfs contact met het front, zegt zijn huis op, verkoopt zijn bezittingen. Alle seinen staan op groen om als 'broeder' te gaan helpen.

Reisgenoten K. en K.
Maar de reis is duur, dus hulp is welkom. Op moslimforums vindt G. medestanders. De vrijgezelle Aykut K. (23) heeft wel oren naar een reis. Hij leeft in Rotterdam van een uitkering, maar heeft familie in het gebied bij het front. K. zegt alvast de huur van zijn kamer op.

In Kaya K. (33) vindt G. een derde reisgenoot. K. is een vrome Nederlands-Turkse moslim. Hij is getrouwd en heeft hier een kind en een woning. K. heeft medicijnen gestudeerd en wil slachtoffers van de strijd helpen. De drie willen naar Brussel reizen om daar het vliegtuig te nemen naar Turkije. Vanuit dat land zullen ze verder reizen naar de Syrische grensstreek.

'Samen sterven en naar het paradijs'
Wat de drie niet weten is dat veiligheidsdienst AIVD hen al op de korrel heeft. G. is opgevallen, juist door zijn internetgedrag, en wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Extra reden van zorg is zijn geestelijke gesteldheid. Hij wordt ambulant behandeld bij de Bavo Europoort, een psychiatrische kliniek.

Ondertussen heeft G. via internet ook een islamitische vrouw gevonden. Hun bruiloft, zonder elkaar ontmoet te hebben, is in een flits geregeld. Zijn nieuwe vrouw zal 'aan zijn zijde strijden'. Op de bruiloft poseert hij met een kalasjnikov. 'Ik hoop dat wij samen sterven en naar het paradijs gaan,' schrijft hij haar.

Volledig scherm
Bij het doorzoeken van woningen in Rotterdam is beslag gelegd op messen, een zwaard en een kruisboog. © Openbaar Ministerie

Opgepakt
De opsporingsdiensten zien het via internettaps en afluisterapparatuur van een afstandje aan. Als Aykut en Kaya op 29 november inderdaad hun woningen verlaten, komen agenten in actie. De politie rekent hen in.

In de huizen van de mannen worden 'afscheidsbrieven' gevonden, naast ingepakte rugzakken, klaar voor vertrek. Bovendien vindt de politie veel wapens.

Toch, als de drie in de verhoorkamers plaatsnemen, beweren ze stellig dat ze helemaal geen groepje van gelijkgestemden zijn. Natuurlijk, de reis was een gezamenlijk doel, maar daarmee hield het op.

Kaya en Aykut zouden gaandeweg hebben gemerkt dat Mohammed G. de fanatiekste van het stel was. Hij had het voortdurend over 'strijden'. Toen de reisdata naderden wílden de twee niet eens meer met hem richting Syrië, beweren ze. Hij was te radicaal. Het proces tegen de drie wordt nog dit jaar verwacht.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam