Partner Marc Reijm, oprichter Otto de Groot (m) en mede-eigenaar en -oprichter Otflow Ronald Hagenstein (r).
Volledig scherm
Partner Marc Reijm, oprichter Otto de Groot (m) en mede-eigenaar en -oprichter Otflow Ronald Hagenstein (r). © Frank de Roo

Voor deze ingenieuze vinding wint Rotterdamse startup Otflow tienduizenden euro's

Het Rotterdamse Otflow heeft vandaag het Startup Funding Event gewonnen. De start-upprijs bestaat uit 42.000 euro. Het bedrijf kwam met een ingenieuze vinding: een mat voor koelcontainers, die ervoor zorgt dat de temperatuur tijdens een fruittransport in de hele container gelijk blijft.

De tienduizenden euro’s komen niet rechtstreeks op de rekening te staan, maar kan het bedrijf gebruiken voor marketingdiensten zoals het maken van een promotiefilm. En dat komt goed uit, vertelt Ronald Hagenstein, eigenaar en medeoprichter van Otflow, want de start-up zet groots in. ,,We willen een wereldwijde speler worden. Dat moet groot en snel gebeuren.”

Sinds het bedrijf drie jaar geleden begon, richt het zijn pijlen op de internationale markt. Hagenstein: ,,Veel klanten zitten in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Chili en Peru zijn bijvoorbeeld grote exporteurs van mango en avocado.” Inmiddels heeft Otflow, met een hoofdkantoor in Rotterdam en een werkplaats in Hellevoetsluis, wereldwijd meer dan dertig klanten, waaronder fruittelers, exporteurs en importeurs.

Koelcontainers 

Het product waarvoor het bedrijf de prijs in de wacht sleepte, is een speciale luchtverdelingsmat voor containers. ,,Koelcontainers zijn 12 meter lang, het is lastig om de koude lucht helemaal bij de deuren te krijgen. Het fruit dat daar staat, heeft het zwaar. Veel gaat verloren tijdens het transport. Onze matten gaan dat tegen.”

Iedere soort heeft een ideale transporttemperatuur waarbij het fruit niet beschadigd raakt. ,,Bij bananen is dat 13 graden, bij een druif 0. Dan moet het wel echt die temperatuur zijn, niet meer.”

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam