Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Voor het eerst in acht jaar minder Rotterdammers in de bijstand

Het aantal Rotterdammers dat van de bijstand leeft, is voor het eerst in acht jaar tijd onder de 34.000 gezakt. Dat betekent dat wethouder Richard Moti (Werk en Inkomen) op de helft van zijn doelstelling zit. Hij heeft beloofd het aantal bijstanduitkeringen in Rotterdam onder de 30.000 te brengen, begin 2022. Dat zou een spectaculaire daling zijn voor de stad die van oudsher het hoogste aantal bijstandsgerechtigden binnen de grenzen heeft.

Bij zijn aantreden in 2018 begon Moti op bijna 38.000. ,,Nu hebben vierduizend Rotterdammers minder een bijstandsuitkering, dat is het Excelsior-stadion vol’’, zegt hij trots. ,,Deze mensen en hun gezinnen kunnen financieel weer op eigen benen staan en zich verder ontplooien via hun werk. Het is wel van belang om door te pakken en de daling voort te zetten.’’

Schulden

Om mensen weer aan het werk te krijgen wil Moti hen vooral ondersteunen en vriendelijk bejegenen. ,,We kijken nu beter naar de mens achter de werkzoekende en naar wat er in diens leven speelt. Problemen oplossen, zoals schulden aflossen en een baan vinden staat centraal.’’ Ook de krapte op de arbeidsmarkt helpt mee, geeft hij toe.

Quote

We kijken nu beter naar de mens achter de werkzoeken­de en naar wat er in diens leven speelt

Rotterdam begon in 2011 met een experiment om iets terug te doen voor je bijstandsuitkering. Dat is inmiddels staand beleid en heet nu Prestatie 010. Negenduizend langdurige werklozen krijgen persoonlijke aandacht met een vaste coach. Daarmee blijken zelfs mensen die kansloos werden geacht op de arbeidsmarkt aan een betaalde baan geholpen te kunnen worden. Dit jaar vonden 175 Rotterdammers uit het ‘granieten bestand’ betaald werk, 412 mensen zijn klaargestoomd om te kunnen gaan solliciteren. Het gaat dan meestal om mensen met een lage opleiding, weinig werkervaring, taalproblemen of met schulden.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (20%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (11%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (69%)
1531 stemmen