Volledig scherm
Rauw kobaltpoeder. Foto ter illustratie. © ANP

Voor miljoenen aan kobalt geroofd in Rotterdamse haven

Dieven hebben in de Rotterdamse haven 112 ton kobalt, een stof die nodig is voor de productie van batterijen, gestolen. De partij is 7,7 miljoen euro waard. 

De diefstal vond begin deze maand plaats, maar is nu pas bekend geworden. De politie bevestigt de diefstal, maar kan er inhoudelijk nog niet veel over zeggen. De zaak is in onderzoek, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse politie.

Het kobalt werd gestolen uit een beveiligd pakhuis van het bedrijf Vollers in de Waalhaven. Dit zou volgens de internationale belangenorganisatie voor de metaalsector, MMTA, tussen 5 en 9 juli zijn gebeurd. Sindsdien zijn de veiligheidsmaatregelen bij Vollers  aangescherpt. Volgens de MMTA wordt daarbij intensief samengewerkt met de politie en de verzekeraars.

Locatiemanager Martijn Wijbrandi van Vollers is nog niet van de schrik bekomen. Volgens hem komt het niet vaak voor dat er zoveel kobalt wordt gestolen. In Engeland zou er ook in het verleden kobalt zijn gestolen, maar niet zoveel als nu in Rotterdam. 

Bij de roof  in de haven is in ieder geval gebruik gemaakt van vrachtwagens, weet Wijbrandi. Meer kon hij er vanavond niet over vertellen. De camerabeelden worden nog onderzocht.  Morgen komt het bedrijf met meer informatie hierover.

Het gaat om vaten met fijne brokjes kobalt. In die vorm wordt het metaal meestal getransporteerd.  

Het bedrijf heeft na de roof meteen de beveiliging opgeschroefd.  De dieven namen namelijk niet alles mee. Er zijn extra camera's geplaatst en er is extra bewaking. ,,Het kan bijna niet veiliger'', zegt hij.  

Kobalt wordt ook wel het nieuwe goud genoemd, omdat het cruciaal is voor de productie van batterijen. De grondstof kost op de Londense metalenbeurs bijna 70.000 dollar per ton. 

Vorig jaar bleken speculanten en investeerders de grondstof massaal aan te kopen vanwege de groei van de elektrische auto-industrie, waar kobalt veel wordt gebruikt. De prijs is het afgelopen jaar dan ook verdubbeld. De verwachting is dat de vraag naar deze grondstof de komende jaren flink zal toenemen.

Vollers is in de havenwereld een bekende logistiek dienstverlener in metaal, koffie en cacao. De geschiedenis van het Duitse familiebedrijf gaat terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw.

Kobalt wordt voornamelijk gedolven in Congo.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam