Volledig scherm
Genieten met de hond aan de Kralingse Plas is er straks misschien niet meer bij. © Marco De Swart

Voorgenomen hondenverbod in Kralingse Bos valt verkeerd: ‘Geef viervoeter de ruimte’

De voorgenomen sluiting van het hondenstrandje in het Kralingse Bos om blauwalg tegen te gaan zit, naast Rotterdamse hondenbezitters, ook de VVD en Partij voor de Dieren niet lekker. Daarom stellen zij vragen aan het college van burgemeester en wethouders. 

Om minder blauwalg in de plas te krijgen, wil de gemeente Rotterdam de eigenaren van de viervoeters de plas uit. Maar VVD en PvdD twijfelen of de hondenpoep wel de grote boosdoener is van het alg. Daarom willen zij weten hoe blauwalg precies in de Kralingse Plas ontstaat en hoe veel procent daarvan wordt veroorzaakt door hondenpoep. 

Elders in het bos wordt dan wel een nieuw zwemstrandje aangelegd dat niet is aangesloten op de plas. Er zijn al vier plekken geselecteerd maar een keuze is nog niet gemaakt. Ook hier stellen de partijen vraagtekens bij, want – zo zeggen zij – deze strandjes zijn een stuk kleiner waardoor hondenbezitters bang zijn dat hun viervoeter ziek wordt door de beperkte ruimte waar het dier zijn behoefte moet doen en ook door het stilstaande water, wat mogelijk wordt aangelegd. Daarom willen ze weten hoe deze alternatieven tot stand zijn gekomen en of ze voldoen aan de kwaliteit van het huidige strand.

Losloopgebied

 Omdat de gemeente het hondenbeleid met de losloopzones onder de loep gaat nemen, wordt gevraagd of het college geen totaalverbod op dit soort gebieden gaat invoeren. 

Volgens hen waren hondenbezitters ‘verrast door het voorgenomen besluit van de gemeente’. Dus willen zij tot slot weten hoe er de volgende keer duidelijker gecommuniceerd kan worden naar de gebruikers.  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam