Volledig scherm
De Andreaskerk in Rotterdam © Google Maps

Voorzitter COC Nederland spreekt over ‘Nashville’ in Rotterdamse Andreaskerk

Omdat de omstreden Nashville-verklaring, waarin homoseksuelen en transgenders onomwonden worden afgewezen, voor onrust zorgt heeft de Lutherse Andreaskerk in Rotterdam-Noord komende zondag een aantal sprekers uitgenodigd om over de verklaring te praten. Onder hen voorzitter Astrid Oosenbrug van homobelangenorganisatie COC Nederland.

Volledig scherm
Astrid Oosenbrug is sinds november vorig jaar voorzitter van COC Nederland. © ANP

De Andreaskerk laat duidelijk merken niets te moeten hebben van de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring. In samenspraak met dominee Martin van Wijngaarden van de Andreaskerk heeft kerkenraad-lid Freek Houweling een regenboogvlag van twee bij drie meter besteld. Hij verwacht dat dit symbool van de LHBT-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender) vandaag  binnenkomt. ,,Hij wordt boven de grote kerkdeuren opgehangen. We willen laten horen én zien dat wij ‘Nashville’ niet steunen.’’

Verder heeft de kerk aan de Heer Vrankestraat de bijeenkomst Tafeltijd, een diner waarbij LHBT’ers met elkaar in gesprek gaan over geloof en zingeving, zondag 13 januari uitgebreid met een aantal sprekers. Naast de voorzitter van de homobelangenorganisatie COC Nederland zijn dat Miranda Terpstra van stichting Wijdekerk en Gerrit van Meijeren, regiopredikant namens de Protestantse Kerk Nederland (PKN).

,,We hebben dit gedaan omdat de Nederlandse vertaling van de verklaring onrust veroorzaakt’’, legt Houweling uit. Bij de Lutherse Kerk zijn homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders van harte welkom. ,,Er is geen enkele belemmering voor hen bij ons.’’

Behoefte

De bijeenkomst Tafeltijd wordt elke twee maanden georganiseerd door de kerk in samenwerking met stichting Wijdekerk, een initiatief van een groep christenen, zelf LHBT’er of nauw betrokken bij LHBT’ers. ,,Juist in de regio Rotterdam is hier ontzettend veel behoefte aan: elke keer zitten we aan het maximum aantal deelnemers voor het diner.’’

Dat is ook aanstaande zondag het geval, maar voor het extra gedeelte met de sprekers zijn belangstellenden welkom van 15.00 uur tot 16.30 uur. Na de sprekers is er tijd om met elkaar in gesprek te gaan en een drankje te drinken. Meer informatie via de site van de Andreaskerk in Rotterdam. 

Veel Nederlanders beschouwen de Nederlandse Nashville-verklaring, die bijvoorbeeld is ondertekend door SGP-prominent Kees van der Staaij, als een stap terug in de tijd. Weer anderen spreken van een ‘homohaatmanifest’. Voorzitter Boris van der Ham van het Humanistisch Verbond en Joost Röselaers, predikant van de Remonstranten, bedachten met de Liefdesverklaring al een tegenreactie op de Nashville-verklaring.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam