Volledig scherm
PREMIUM
Fidan Ekiz. © Joost Hoving

'Vorig jaar rond deze tijd vond er zo'n wonder plaats'

ColumnDit noemen ze de donkere dagen voor kerst die in een roman van Dickens niet misstaan. Misschien vallen juist daarom die lichtpuntjes, die wonderbaarlijke verhalen, zo op.

Vorig jaar rond deze tijd vond er zo'n wonder plaats. Velen zullen zich nog herinneren hoe Ibrahim Erüre een baby redde op de Schiedamsedijk in Rotterdam. 'Ibo' reanimeerde het jongetje op de motorkap van een auto. Hij werd een held.

Deze week moest ik eraan denken. Hoe zou het nu, een jaar later, met de baby gaan. Ik sprak de moeder, Andjanie Woudenberg. ,,Arjun blijft een zorgenkindje, maar het is onbevattelijk dat hij nog leeft en niet gehandicapt is.'' Ze is weer geëmotioneerd als ze erover vertelt. ,,Onderweg naar het Maasstad Ziekenhuis begon Arjun te braken. Toen ik hem uit zijn Maxi-Cosi haalde, zag ik schuim bij zijn mond. Hij was lijkwit, zijn ogen draaiden weg. Hartstilstand. 'Hij is dood!' riep ik tegen mijn man.'' 

Die rende in paniek door de straat, schreeuwend: ,,Bel 112, alsjeblieft help ons!'' Ineens was daar Ibo. Andjanie en haar man keken radeloos toe terwijl hun kind werd gereanimeerd. Wie was deze man, wist hij wel wat hij deed. ,,Je geeft je over, het is een strijd om leven en dood.'' Toen de traumahelikopter landde, had Arjun weer een hartslag.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam