Volledig scherm
Het tv-programma De Monitor stelde pas dat de Rotterdamse Schoolvereniging de wet zou overtreden met een te streng selectiebeleid. © Streetview

Vragen over houding van scholen tot zorgleerling

PvdA en CDA willen weten hoeveel Rotterdamse scholen weglopen voor hun verantwoordelijkheid voor zorgleerlingen. Dit omdat de Rotterdamse Schoolvereniging strenge toelatingseisen heeft voor nieuwe leerlingen op haar twee elite basisscholen.

,,Ik vind dit een heftig bericht'', zegt PvdA-raadslid Co Engberts. ,,Ik heb al eerder gevraagd of zorgleerlingen evenredig verdeeld zijn over de stad en of er scholen zijn die ervoor weglopen, maar toen werd mijn vraag weggewuifd.''

Hij wil dat de wethouder hier op korte termijn duidelijkheid over verschaft, samen met het Platform Passend Onderwijs. Volgens Nicole Teeuwen, de directeur van dat Rotterdamse samenwerkingsverband, is de verdeling van zorgleerlingen vooral afhankelijk van de sociale index binnen een gebied.

Zo vangen vooral scholen in Hoogvliet, IJsselmonde, Feijenoord en Charlois veel zorgleerlingen op, met bijpassende ondersteuning en budget. Zij benadrukt verder dat ze scholen niet kan dwingen om hun zorgplicht na te komen.

Het aanscherpen van die 'doorzettingsmacht van samenwerkingsverbanden' staat wel op de agenda in het nieuwe regeerakkoord.

Tv-programma De Monitor stelde pas dat de Rotterdamse Schoolvereniging de wet zou overtreden met een wel érg streng selectiebeleid voor kinderen. De basisschool heeft nauwelijks leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

De Monitor wijst op onderzoek naar de manier waarop scholen de Wet op Passend Onderwijs naleven. Die schrijft scholen voor dat ze leerlingen een plekje móeten bieden.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam