Volledig scherm
De vrienden Floris en Kevin laten trots hun Gouden Pleisters zien. © Joep van der Pal

Vrienden in het zonnetje gezet na ware heldendaad op het ijs

Floris van Dijk (15) en Kevin van Dijk (15) aarzelden geen moment toen een ouder echtpaar pal naast hun door het ijs zakte. Ze schoven voorzichtig op hun buik naar het wak en redden de levens van de man en vrouw. Vandaag werd hun heldendaad gevierd op het Revius Lyceum in Maassluis.

Quote

Het ijs golfde en hij trok mij zelfs bijna het water in

Kevin van Dijk (15)

Floris schaatst wekelijks op een schaatsbaan, maar zodra het kan schiet hij met zijn vriend het natuurijs op. Zo ook twee weken geleden in Maasland. ,,Stiekem'', vertelt Kevin, ,,want van mijn moeder mocht ik de Vliet niet op omdat het ijs te dun was.'' Daar had zij wel een punt en het had niet veel gescheeld of Floris was zelf door het ijs gezakt: ,,Ik moest uitwijken voor die mensen. Als zij er niet doorheen waren gegaan, was ik erin gereden.''

Naast de twee vrienden was er niemand op de Vliet. Aan de kant riepen enkele toeschouwers hen toe. Floris ontfermde zich over de dame. Zij was in paniek, maar liet zich gemakkelijk op het droge trekken. Kevin had meer moeite: ,,De man bleef proberen zichzelf op te hijsen, maar daardoor werd het wak juist groter. Het ijs golfde en hij trok mij zelfs bijna het water in. Wij dachten echt: wat nu? Uiteindelijk lukte het met behulp van een schaatsbeschermer.''

Na de reddingsactie liep het echtpaar snel naar hun fietsen. De vrouw zei nog wel dat ze Floris een schat vond, maar er werden verder geen woorden gewisseld. De jongens hebben nog altijd geen idee wie zij nu eigenlijk uit het water hebben gehaald.

Smoes

Bij de huldiging op school - een verrassing, Floris en Kevin werden met een smoes uit de klas gelokt - waren vrienden, familie en zelfs de burgemeesters van Maassluis en Midden-Delfland aanwezig. ,,Ik ben apetrots'', stelt burgemeester Edo Haan. Voor de gelegenheid was ook Pim Zwartjes, voorzitter van district Zuid-Holland van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO, naar de school gekomen. Hij overhandigde Kevin en Floris 'De Gouden Pleister', een onderscheiding voor niet EHBO'ers die een medemens in nood hebben geholpen.

De jongens kregen een extra pluim omdat zij rekening hadden gehouden met hun eigen veiligheid. ,,Doordat ik weleens filmpjes over vergelijkbare situaties op het internet heb gezien, wist ik dat we moesten liggen om ons gewicht te verdelen'', aldus Kevin. Veel indruk maakte de reddingsactie overigens niet op ze ; nadat het echtpaar weer op de kant stond, schaatsten de vrienden vrolijk verder.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam