Volledig scherm
Angelique H. eerder bij de rechtbank. © AD

Vriendin drugscrimineel achttien maanden
de cel in voor afpersing van haar vader

Angelique H. uit Rotterdam, de 50-jarige vriendin van de veroordeelde Rotterdamse drugscrimineel Dennis van den B., is door de rechtbank schuldig bevonden aan een poging tot afpersing van haar eigen vader. Het was de bedoeling de man 100.000 euro afhandig te maken. H. heeft een gevangenisstraf van anderhalf jaar opgelegd gekregen.

Angelique H. uit Rotterdam zou opdracht hebben gegeven haar 75-jarige vader af te persen. Er zijn in het afpersingsverhaal twee medeverdachten: de 28-jarige Rotterdammer Sedan F. en Eindhovenaar Hildebrand R. (31). Hildebrand R. moest het geld gaan halen bij het slachtoffer.

R. dreigde het slachtoffer dat andere mensen op hem af zouden komen als niet betaald zou worden en dat hij naar de politie zou stappen. Het slachtoffer was zo bang dat hij een aantal nachten niet thuis durfde te slapen.

Afpersing 

Tegen Hildebrand R. werd vier jaar cel geëist. De rechtbank heeft hem drie jaar opgelegd. Ook moet hij nog 150 dagen uitzitten. R. was voorwaardelijk in vrijheid gesteld, nadat hij een deel van een andere, eerder opgelegde straf, had uitgezeten. Hij mocht destijds 150 dagen eerder naar huis. Sedan F., die negentig dagen cel hoorde eisen, zou alleen als chauffeur van R. actief zijn geweest. Hij ontkende iets van de afpersing te hebben geweten. De rechtbank heeft hem vrijgesproken.

Financiering

Waarom wilde Angelique H. 100.000 euro van haar vader hebben? De aanklager schetste twee weken geleden het volgende verhaal. Het slachtoffer had zijn dochter Angelique en haar vriend Dennis van den B. enkele jaren geleden ruim drie ton, zijn spaargeld, geleend voor de financiering van hun landhuis. Kort daarna kreeg het slachtoffer een belastingaanslag van een ton en dat geld had hij niet. Dennis van den B. regelde toen dat via een geldverstrekker in Dubai, waar hij - zoals uit een eerder onderzoek is gebleken - crimineel geld had geparkeerd, een ton naar Angelique’s vader zijn rekening werd overgemaakt. Verdachte Hildebrand R. verklaarde in opdracht vanuit het buitenland het geld te hebben willen innen. Wie de opdrachtgever was, wilde hij niet zeggen.

Dennis van den B. was het doelwit van de nog altijd onopgeloste vergismoord in Berkel en Rodenrijs, waar de onschuldige Rob Zweekhorst het slachtoffer van werd. Justitie vervolgt Schiedammer René F., voormalig vriend van Dennis van den B., voor die moord. Bronnen in het criminele circuit hebben eerder gemeld dat een prijs op het hoofd van René F. is gezet. Dennis van den B. zit zijn straf uit, René F. is op vrije voeten.

In de oorspronkelijke versie van dit artikel stond ten onrechte vermeld dat het slachtoffer te horen had gekregen dat hij zou worden geliquideerd wanneer Dennis van den B. vrij zou komen. Bedoeld werd dat het slachtoffer had begrepen dat Van den B. geliquideerd zou worden wanneer hij vrij zou komen.   

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Kamerfractie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    Kamerfrac­tie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat er niet zo maar 200 miljoen euro rijksgeld kan worden gestoken in een nieuwe stadsbrug in Rotterdam. Dat zegt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra, woordvoerder mobiliteit, in een reactie op het akkoord dat de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam vorige week hebben bereikt over de komst van een oeververbinding tussen Rotterdam-Kralingen en –Feijenoord.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (21%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (79%)
9960 stemmen