Volledig scherm
Angelique H. met naast zich Sedan F. (midden) en Hildebrand R. tijdens de rechtszaak. © ILLUSTRATIE JAN HENSEMA

Vriendin drugscrimineel hoort twee jaar cel
eisen voor uitlokking afpersing van haar vader

UPDATEJustitie verdenkt de 50-jarige vriendin van de veroordeelde Rotterdamse drugscrimineel Dennis van den B. ervan te hebben geprobeerd haar eigen vader af te persen. Vanmiddag is tegen haar twee jaar gevangenisstraf geëist. De aanklager vindt bewezen dat ze iemand heeft benaderd om de afpersing uit te voeren. 

Angelique H. uit Rotterdam zou opdracht hebben gegeven haar 75-jarige vader 100.000 euro afhandig te maken.  Er zijn in het afpersingsverhaal twee medeverdachten: de 28-jarige Rotterdammer Sedan F. en Eindhovenaar Hildebrand R. (31). Hildebrand R. wordt verweten bij het slachtoffer aan de deur te zijn geweest om hem onder bedreiging te dwingen 100.000 euro te betalen.

R. zou hebben gedreigd dat andere mensen op hem af zouden komen als er niet betaald zou worden en dat hij naar de politie zou stappen. Ook kreeg hij te horen als Dennis van den B. - de partner van zijn dochter  Angelique die vast zit voor grootscheepse drugssmokkel - vrij zou komen, hij zou worden geliquideerd. Het slachtoffer was zo bang dat hij een aantal nachten niet thuis durfde te slapen. 

Vuilnisbak

Tegen Hildebrand R. is vier jaar cel geëist. Sedan F. hoorde negentig dagen cel eisen, waarvan tachtig dagen voorwaardelijk. De tien dagen die overblijven, heeft hij al in voorlopige hechtenis doorgebracht. De rol van Sedan F. zou zeer beperkt zijn geweest. Hij zou alleen met Hildebrand R. zijn meegegaan om het geld op de afgesproken plaats op te halen. Maar dat geld was daar niet door het slachtoffer neergelegd. Hij had de politie ingeschakeld en die arresteerde het tweetal bij de vuilnisbak waarin het geld achtergelaten zou moeten worden. 

Angelique H. wordt door justitie gezien als de opdrachtgever van de afpersing. Maar waarom zou ze 100.000 euro van haar vader willen hebben? De aanklager schetste het volgende verhaal. Het slachtoffer had zijn dochter Angelique en haar vriend Dennis van den B. enkele jaren geleden ruim drie ton, zijn spaargeld, geleend voor de financiering van hun landhuis. Kort daarna kreeg het slachtoffer een belastingaanslag van een ton en dat geld had hij niet. Dennis van den B. regelde toen dat via een geldverstrekker in Dubai, waar  hij - zoals uit een eerder onderzoek is gebleken - crimineel geld had geparkeerd,  een ton naar Angelique's vader zijn rekening werd overgemaakt. Verdachte Hildebrand R. verklaarde in opdracht vanuit het buitenland het geld te hebben willen innen. Wie de opdrachtgever was, wilde hij niet zeggen.  

De advocaat van Angelique H. bepleitte vrijspraak omdat volgens hem geen wettig bewijs tegen haar bestaat. ,,Het dossier hangt van aannames aan elkaar‘’, ze hij. Daarnaast vroeg hij haar voorlopige hechtenis op te heffen. De rechter zei daar niet even op een namiddag een beslissing over te kunnen nemen. Dat wordt in elk geval na het weekeinde.      

Dennis van den B. was het doelwit van de nog altijd onopgeloste vergismoord in Berkel en Rodenrijs, waar de onschuldige Rob Zweekhorst het slachtoffer van werd. Justitie vervolgt Schiedammer René F., voormalig vriend van Dennis van den B., voor die moord. Bronnen in het criminele circuit hebben eerder gemeld dat nu een prijs op het hoofd van René F. is gezet. Dennis van den B. zit zijn straf uit, René F. is op vrije voeten. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam