Volledig scherm
Dennis van den B. en Angelique H. bij een van de eerdere zittingen voor de rechtbank in Rotterdam-Zuid. © Privefoto

Vriendin van drugsbaas mishandeld in de bajes; rechtszaak opgeschoven

De rechtbank in Rotterdam heeft vanmiddag de rechtszaak tegen drugsbaas Dennis van den B. (49) en zijn vriendin Angelique H. (51) moeten schrappen. Angelique kon volgens haar advocaat vanmiddag onmogelijk aanwezig zijn omdat ze enkele dagen geleden in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis is mishandeld en nog een hersenschudding heeft.

Van den B. en H., die al enige tijd in de gevangenis zitten, moesten voorkomen voor het plaatsen van foto’s van undercoveragenten op Twitter.  De ‘undercovers’ werden in 2014 ingezet om als een stelletje – ‘Daphne en Ronnie uit Rotterdam’ – informatie in te winnen over Van den B. em H. en de personen in hun directe omgeving. 

De eerste contacten werden gelegd op Curaçao. ‘Daphne en Ronnie’ knoopten een vriendschappelijke band aan met Van den B. en H. en bleven, eenmaal terug in Rotterdam, met hen in contact. Met het in de publiciteit brengen van de foto’s van de undercoveragenten hebben van den B. en zijn vriendin volgens het OM de identiteit van de infiltranten onthuld waardoor die hun werk niet meer konden doen. Volgens artikel 179 van het Wetboek van Strafrecht is dat strafbaar en kan het tot vier jaar cel opleveren.

Protest

Ondanks dat de raadsman bij de zitting van vanmiddag geen medische documenten kon overhandigen met betrekking tot de gezondheidstoestand van zijn cliënte Angelique H. besloot de rechtbank de zaak aan te houden. Daarmee werd ook de zaak tegen haar partner Dennis van den B. opgeschort. De Rotterdammer, die tien jaar cel uitzit voor grootschalige drugssmokkel, was overigens uit protest niet naar de rechtbank gekomen.

Vanochtend vroeg meldde de parketpolitie zich al in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel om Van den B. op te halen. Omdat de Rotterdammer er niks voor voelde de halve dag in het cellenblok onder de rechtszalen te moeten wachten, weigerde hij mee te gaan. De rechtbank had de zaak tegen Van den B. zonder hem erbij kunnen behandelen, maar koos ervoor een nieuwe datum te prikken waarop de verdachten – samen – in de rechtszaal worden verwacht. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam