Volledig scherm
Deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam rennen over de Erasmusbrug. © ANP

Vrijgesproken 'IS-strijder' opgepakt rond Marathon Rotterdam

De vermeende jihadganger Mounir E. uit Spijkenisse is in april, rond de marathon van Rotterdam, aangehouden door de politie uit angst dat hij een aanslag zou plegen. De 34-jarige man kreeg een gebiedsverbod opgelegd, maar daar hield hij zich niet aan, zo meldt NRC Handelsblad

De minister van Veiligheid en Justitie legde E. een gebiedsverbod op voor het marathonweekend van 8 en 9 april. Zo'n maatregel kan sinds 1 maart worden opgelegd voordat potentiële terroristen een strafbaar feit hebben gepleegd. Het moet voorkomen dat ze in de buurt komen van mogelijke terroristische doelwitten. 

E. zou zaterdag voor de marathon in de buurt zijn gekomen van het evenement in het centrum van Rotterdam. Hij werd gearresteerd en pas na de marathon vrijgelaten. 

Volgens het OM heeft E. zich in 2014 aangesloten bij Islamitische Staat (IS). Zijn naam zou staan op een uitgelekte ledenlijst van de terreurorganisatie. Hij zou na zijn terugkeer in Nederland in 2015 hebben gezinspeeld op een aanslag. „Er gaat vandaag iets moois gebeuren op de marathon: boem!”, zouden medewerkers van de Rotterdamse vervoersmaatschappij RET hem hebben horen zeggen. 

Zijn advocaat Bart Nooitgedagt heeft bezwaar aangetekend tegen de aanhouding, meldt de krant. E. werd in april dit jaar door de rechter vrijgesproken van terrorisme vanwege gebrek aan bewijs. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam