Volledig scherm
Politieagenten surveilleren door het centrum van Rotterdam. © Robin Utrecht

Vrijwillig doorwerken na pensioen valt slecht bij agenten, maar het gebeurt al wel

Vraag agenten of ze willen doorwerken na hun pensioen, opperde de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb die zich zorgen maakt om het agententekort. Echt niet, zeggen agenten. Er zijn betere opties, zegt de bond.

Bij de Maassluise wijkagent Jeffrey van Uffelen kwam de reactie uit zijn tenen. ‘Beste burgemeester, hoe durft u dit te vragen!’ twitterde hij vlak nadat Aboutaleb zijn proefballonnetje de lucht in liet gaan. ‘Mijn collega’s mogen nadat ze minimaal 45 jaar ellende, haat en gevaar hebben meegemaakt toch wel met pensioen? En die paar die het doen vullen echt niet de gaten.’ Wijkagent Fred Bravenboer in het Schiedamse Groenoord gaat zelfs nog een stapje verder dan dat: ,,Denk niet dat dit de oplossing is met zo’n zwaar beroep. Soms moet je mensen ook tegen zichzelf beschermen.’’

Beledigd

Quote

Als agenten er maar behoorlijk voor betaald krijgen

Coen Verplak , Politiebond NPB

Het is duidelijk: sommige dienders zijn zwaar beledigd door de suggestie dat er nog wel een paar jaar bij kan. Maar er klinken ook andere geluiden. ,,Als agenten er maar behoorlijk voor betaald krijgen, en het op vrijwillige basis gebeurt, zijn wij niet tegen’’, aldus Coen Verplak van de Rotterdamse afdeling van politiebond NPB.

Sterker nog: het gebeurt al. Er zijn al agenten die na hun pensioen doorwerken en een nieuw, kortlopend contract aangaan, of zelfs als vrijwilliger bij de politie blijven, vertelt Verplak. ,,Sporadisch, maar het is niet heel ongebruikelijk. Ik zou zeggen, 95 procent vindt het wel welletjes nadat ze veertig jaar in de voorlinie hebben gevochten.’’ De pensioengerechtigde agenten die doorbikkelen hoeven niet meer het zwaarste werk te doen, aldus Verplak. Ze leiden nieuwe rekruten op of doen binnendienst.

Gratis parkeren

Op zich dus niks mis met het plannetje van Aboutaleb, stelt Verplak, maar hij ziet veel minder ingewikkelde manieren om agenten binnen boord te houden. ,,Neem frustraties weg die eigenlijk niks met het werk te maken hebben. Bij sommige bureaus kunnen agenten niet gratis parkeren. Zuidplein, Doelwater. Agenten willen zeker ‘s avonds daar niet werken, want dan moeten ze er geld op toeleggen. Ze zeggen hier: ‘Ik mag wel sterven op de straten van Rotterdam, maar er niet gratis parkeren’.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (21%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (13%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (66%)
3200 stemmen