Volledig scherm
De nieuwe bomen gaan onder meer pruimen, pecannoten en pijnboompitten leveren © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Vrijwilligers planten voedselbos in havengebied

Vrieskou of niet, gistermiddag gingen in de Keilehaven in Rotterdam-West bomen de grond in voor het voedselbos.

Het was voor de organisatie vooraf nog even spannend of de boomplantdag wel kon doorgaan in verband met de aanhoudende vorst. ,,Maar we hadden de gaten al gegraven,” zegt Max de Corte, ontwerper van en een van de drijvende krachten achter de voedseltuin. ,,En we hebben genoeg bomen voor iedereen om te planten.”

Als de honderd aanwezigen beschermende handschoenen hebben aangedaan, is het tijd om de boompjes in de aarde te zetten. Maureen van der Linden en Wouter van Meel zijn zaterdagmiddag ook naar het Vierenhavensgebied gekomen om een boom in het toekomstige bos te planten. ,,Onze buurvrouw Tineke is actief op de voedseltuin”, vertelt Maureen. ,,Ik vind het ook belangrijk om een maatschappelijk project te ondersteunen.’’

Hosta’s

De nieuwe bomen gaan onder meer pruimen, pecannoten en pijnboompitten leveren, maar er moeten ook planten gaan groeien waarvan minder bekend is dat ze eetbaar zijn, zoals de hosta en de daglelie. De planten zijn bestemd voor de Rotterdamse voedselbank, maar ook voor andere Rotterdamse instanties die voedselpakketten verstrekken. ,,Het zijn allemaal groentes die gewoon op ons menu kunnen, maar die we nu nog niet kennen”, vertelt Max de Corte.

Het stuk grond waar de nieuwe bomen en planten op moeten groeien, ligt midden in een gebied waar vroeger een van de grootste fruithavens van de wereld zat.

Tegenwoordig is het een plek waar innovatieve Rotterdamse maakindustrie moet samenkomen. Dat gebeurt in het klein op de tuin. ,,We hebben hier zo’n 40 vrijwilligers die van maandag tot en met donderdag werken,” vertelt De Corte. ,,En we proberen een zo divers mogelijke groep te krijgen. Van jong tot oud en van verschillende afkomst.”

Hoewel de vrijwilligers in eerste instantie naar de tuin komen om te werken, zit er een extra sociale laag aan. ,,Wat ik hier doe met mijn collega’s is tuinieren. Dat doen we met de mensen. Maar hoe wij het hier regelen en faciliteren, zo ontmoeten mensen elkaar en ontstaan er verbindingen en vriendschappen”, aldus De Corte. ,,We leveren zorg door geen zorg te leveren.”

Elke ochtend het laatste nieuws uit Rotterdam in je mail? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam