Volledig scherm
Op het Centraal Station gaat het stembureau al langer extra vroeg open. Dat is donderdag voor de Europese Verkiezingen voor de eerste keer ook zo op metrostation Slinge. © Jan de Groen

Vroege stemmer kan ook terecht op metrostation Slinge

Vroege stemmers voor het Europese Parlement kunnen donderdag voor de eerste keer ooit ook terecht op metrostation Slinge. De stembus op het nieuwe stembureau gaat hier open om half zeven ’s morgens, net als op Rotterdam Centraal. Elders zitten vanaf half acht de leden van het stembureau klaar.

In totaal telt Rotterdam 304 stembureaus. Bijzonder zijn die in het Oogziekenhuis (aan de Schiedamse Vest) en bij Visio Onderwijs (aan de Heindijk). Die zijn speciaal ingericht voor blinde en slechtziende kiezers.

Het overgrote deel van de stembureaus is rolstoelproof: in totaal 96 procent. Op de website van de gemeente of op de achterkant van de kandidatenlijst is te zien waar stemmen in bijvoorbeeld je rolstoel of scootmobiel wel of niet lukt, om nare verrassingen te voorkomen.

Lage opkomst

Vijf jaar geleden was de opkomst in Rotterdam op één plaats na de laagste van het land met 28,2 procent. Alleen in het Brabantse Rucphen viel de komst lager uit. Vijf jaar eerder was het ook minder dan 30 procent. 

Om 21.00 uur sluiten de stembureaus. De uitslag blijft nog even geheim. Niet op donderdag wordt deze bekend, om de verkiezingen in andere Europese landen niet te beïnvloeden. Op zondag om 23.00 uur is de voorlopige uitslag pas openbaar.

Wie zijn stempas kwijt is, kan tot uiterlijk woensdag 12.00 uur persoonlijk langskomen bij de verkiezingsbalie op Librijesteeg 2 om een nieuwe te krijgen. Wie een kiespas wil, waarmee overal in Nederland gestemd kan worden, heeft te maken met dezelfde deadline. Om 12.00 uur gaan de registers dicht waarna het wettelijk niet meer mogelijk om een nieuwe stempas aan te maken.

Kandidaten uit regio

Op de kandidatenlijsten staan zestien partijen. In de hoogste regionen staan meerdere kandidaten uit de Rotterdamse regio: Raoul Boucke (D66, Rotterdam), Auke Zijlstra (PVV, Ridderkerk), Caroline Nagtegaal-van Doorn (VVD, Rotterdam), Arnoud Hoekstra (SP, Vlaardingen), Bert-Jan Ruissen (ChristenUnie-SGP, Krimpen aan den IJssel) en Rob Roos (Forum voor Democratie, Poortugaal). Op de verkiezingsborden in de regio zijn hun namen terug te vinden.

Hieronder kun je zoeken naar een stembureau in de buurt.

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam