Volledig scherm
© Thinkstock

Vrouw krijgt werkstraf voor aftuigen 'duivelskinderen'

RotterdamEen pleegmoeder (64) die haar twee jonge pleegdochters vier jaar lang sloeg met een riem, stok, pollepel, paraplu en slippers, en hen uitgeschold voor hoerenkind en kind van de duivel, is door de rechtbank uit Rotterdam veroordeeld tot 120 uur werkstraf.

De meisjes moesten als zij straf hadden ook regelmatig langere tijd op hun blote knieën op bakstenen zitten. De officier van justitie had twee weken geleden acht maanden cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De rechtbank verwierp gisteren het tijdens de inhoudelijke behandeling gevoerde verweer van de vrouw dat zij dacht dat zij uit opvoedkundig oogpunt goed handelde.

Opvoedkundig middel
Binnen haar eigen geloof (Jehova's Getuigen) en haar cultuur (de Dominicaanse republiek) was slaan als opvoedkundig middel volgens de vrouw absoluut niet ongebruikelijk.

Het aftuigen van de kinderen door verdachte overstijgt volgens de rechtbank echter in hoge mate de grenzen van wat in pedagogisch opzicht noodzakelijk of aanvaardbaar is.

Recht op bescherming
'De rechten van de kinderen op bescherming tegen kindermishandeling dienen zwaarder te wegen dan de rechten van de verdachte op vrijheid van cultuur en godsdienst,' luidt het oordeel van de rechtbank.

De rechtbank nam in haar overwegingen mee dat de vrouw in een sociaal isolement leeft. Mede daardoor pakte de straf lager uit dan de eis.

'Deze vrouw is de Nederlandse taal niet machtig. Verder beschikte ze niet over sociale contacten, die haar hadden kunnen wijzen op haar buitenproportionele handelwijze in het tuchtigen van kinderen,' aldus de rechtbank.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam