Volledig scherm
De gevangenis in Krimpen aan den IJssel. © Frank de Roo

Vrouwelijke cipier, die werd verdacht van seks met gedetineerde, vrijgesproken van corruptie

De vrouwelijke cipier die in de gevangenis van Krimpen aan den IJssel met een gedetineerde seks zou hebben gehad in ruil voor het binnensmokkelen van drugs en mobiele telefoons, is daarvan door de rechtbank vrijgesproken. Tegen de vrouw was een gevangenisstraf geëist van drie maanden, waarvan één maand voorwaardelijk. 

De verdachten, Lisanne A. (31) uit Lekkerkerk en Lorenzo E. (30) uit Nieuwegein, zouden in 2018 in de gevangenis gevoelens voor elkaar hebben gekregen, die uitmondden in een relatie. Volgens justitie dreven Lorenzo E. en de cipier in de bajes een handeltje in drugs en werden mobieltjes en andere illegale spullen naar binnen gesmokkeld. De drugs en andere spullen werden door de vader van de gedetineerde bij de cipier aangeleverd. Lisanne A. kreeg daar volgens het OM voor betaald of haar diensten werden beloond met seks.

De rechtbank zegt te hebben vastgesteld dat sprake was van ‘een ontoelaatbare relatie’, maar stelt dat niet kan worden bewezen dat de cipier zich heeft laten omkopen. Bovendien zijn bij Lorenzo E. in de cel geen drugs aangetroffen en is niet duidelijk geworden dat het mobieltje dat wel werd gevonden, door de cipier naar binnen was gesmokkeld.  

De vrijpartijen van de twee zouden hebben plaatsgevonden in de toiletten en in de bibliotheek van de gevangenis. Nadat medegevangenen de directie hadden getipt over de handel en wandel van het stel, werd een intern onderzoek gestart.

Seksuele relatie

,,De verdachten hadden een seksuele relatie en toekomstplannen’’, stelde de officier van justitie twee weken geleden tijdens de behandeling van de rechtszaak. ,,Dat is ongewenst, maar niet verboden. Het smokkelen van drugs en andere contrabande is dat wel.’’

De ‘tortelduifjes’ spraken stellig tegen dat ze een relatie hadden. Lorenzo E. verklaarde al tien jaar gelukkig te zijn met een andere vrouw en Lisanne A., alleenstaand moeder van een verstandelijk beperkte zoon, beweerde dat van seks en een relatie geen sprake was. De gevangene en zij zouden vooral ‘sociale gesprekken’ met elkaar hebben gevoerd.

Lorenzo E. zat in de gevangenis een straf uit voor een diefstal met geweld en heeft een enorm strafblad. ,,Daarbij gaat het om wapens, drugs, geweld en mensenhandel’’, aldus de aanklager. Hij eiste twee weken geleden voor het omkopen van de cipier een gevangenisstraf van twee maanden. De rechtbank heeft de man een veel lichtere straf opgelegd: een werkstraf van veertig uur. Bij het vonnis is rekening gehouden met het feit dat de verdachte inmiddels een baan heeft. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam