Sonya Dias maakte een theatervoorstelling over het leven van haar moeder, die op haar zestiende alleen uit Kaapverdië vertrok.
Volledig scherm
PREMIUM
Sonya Dias maakte een theatervoorstelling over het leven van haar moeder, die op haar zestiende alleen uit Kaapverdië vertrok. © Jan de Groen

'Vrouwen zijn de backbone van Kaapverdië'

Terwijl moeder Joana zich verankerd voelt in Rotterdam, verlangt haar Rotterdamse dochter Sonya steeds vaker naar een Kaapverdisch leven. ,,Mijn generatie is veel meer bezig met haar Kaapverdische achtergrond."

Het verlangen naar Kaapverdië wordt steeds groter bij Sonya Dias. ,,Als ik daar ben, komt er een soort rust over me heen", zegt ze. ,,Alles valt van me af daar. Heerlijk." Soms droomt ze zelfs van een permanent leven in het land van haar ouders. ,,Wat ik het mooiste vind aan Kaapverdië? De mensen. De gastvrijheid en de hartelijkheid en tegelijkertijd de bescheidenheid. We maken niet veel herrie, behalve als het feest is... Ik denk dat het niet voor niets is dat we soms de 'stille migranten' worden genoemd."

  1. Uitslaande brand zorgt voor zware schade aan woning in Capelle aan den IJssel, vuur pas na uren blussen uit
    Update/video

    Uitslaande brand zorgt voor zware schade aan woning in Capelle aan den IJssel, vuur pas na uren blussen uit

    In een woning aan de ’s-Gravenweg in Capelle aan den IJssel is vanmiddag rond 15.00 uur een grote, uitslaande brand uitgebroken. De vlammen sloegen lange tijd uit het rieten dak van de woning. De brandweer probeerde met man en macht het vuur te blussen. Pas rond 20.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Momenteel worden er nog laatste werkzaamheden door de brandweer uitgevoerd. De woning is zwaar beschadigd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam