Volledig scherm
© Google Streetview

Vuur in zendtoren Rotterdam gedoofd

In de communicatietoren aan de Waalhaven in Rotterdam heeft woensdag brand gewoed. Hulpdiensten rukten met groot materieel uit. Een inspecteur die vastzat in de toren, werd door de brandweer gered. Door de problemen zijn diverse radiozenders uit de lucht. De brand is inmiddels geblust, maar enkele zenders in de regio blijven gestoord.

Op de zeventiende etage van de toren zat één persoon vast door de brand. Inspecteur Herman Naarding (63) uit Ommen was in de toren aanwezig om te kijken. Toen hij het brandalarm hoorde, vluchtte hij naar de buitenring van de mast. Terwijl Naarding ingesloten was, bleef hij in telefonisch contact met de hulpdiensten via het nummer 112.

Hij werd rond 14.30 uur door brandweermannen naar beneden gebracht met een zuurstofmasker op. De inspecteur had rook geïnhaleerd en werd - eenmaal veilig op de grond - gecontroleerd door ambulancebroeders. 

De brand was een gevolg van een mankement aan een agreggaat, waardoor koelvloeistof lekte. Rond 16.30 uur was het sein 'brand meester' gegeven. Het blussen van de brand werd bemoeilijkt, omdat de installatie werd gevoed door 23.000 Volt. 

Radiozenders
Door de problemen in de zendmast aan de Anthony Fokkerweg zijn verschillende radiozenders niet te ontvangen via de ether. De zenders in de regio, Radio Rijnmond en Radio West, hebben last van de brand. Maar ook andere zenders die gebruikmaken van de mast, zoals Radio 1, Radio 4 en de commerciële zenders, ondervinden hinder.

Alticom gaat proberen de precieze oorzaak van de brand te achterhalen en wil de zenders weer zo snel mogelijk in de lucht krijgen. Gewerkt wordt aan een alternatieve stroomvoorziening. Een prognose over het tijdstip van herstel kon een woordvoerder woensdag aan het eind van de middag niet geven. De meeste zenders hebben laten weten dat ze nog wel via internet te beluisteren zijn. Radio Rijnmond heeft ook een noodzender ingeschakeld.

Radio Rijnmond is tijdelijk te beluisteren via andere omroepen, namelijk Radio Schiedam op 95.8 FM, Drechtstad FM op 95.7 FM en Exxact FM op 106.4 FM.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam