Volledig scherm
De schade aan eigendommen van de gemeente Rotterdam was na de laatste jaarwisseling veel groter dan het jaar ervoor. © ANP

Vuurwerkschade in Rotterdam veel groter dan vorige jaarwisseling

Tijdens de laatste jaarwisseling is voor 245.000 euro schade aangericht aan eigendommen van de gemeente Rotterdam. Dat is 41.000 euro meer dan het jaar ervoor en betekent een toename van 20 procent. 

Mogelijk wordt het schadebedrag hoger, omdat er volgens burgemeester Aboutaleb nog geen volledig beeld is. Het ging vooral om prullenbakken, verkeersborden en ondergrondse containers. De politie hield op 31 december en 1 januari 63 mensen aan in Rotterdam. 

Uit het overzicht van de gemeente over het verloop van de jaarwisseling blijkt ook dat in de stad 29 autobranden en twee scooterbranden woedden. In de wijk Hillesluis zette de politie de Mobiele Eenheid in vanwege een onrustige situatie met een groep jongeren. Bij zeven incidenten waarbij agenten werden belaagd of gehinderd, zijn aanhoudingen verricht. Volgens Aboutaleb is het aantal incidenten gericht tegen agenten tijdens de jaarwisseling een veelvoud daarvan.

Buitenbranden

De brandweer moest tussen oudejaarsavond 21.00 uur en nieuwjaarsdag 8.00 uur 465 keer uitrukken. Ook dat is een fikse stijging, 50 keer meer dan tijdens de jaarwisseling van 2018 op 2019. De brandweer moest vooral in actie komen voor container- en andere buitenbranden.

De ambulance reed tijdens dezelfde periode 91 keer. Dat is iets minder vaak dan een jaar geleden. In het Oogziekenhuis Rotterdam moesten 25 patiënten (een jaar eerder 17) worden behandeld, van wie 17 omstanders. Tien patiënten kwamen uit Rotterdam. Er kwamen bij de Veiligheidsregio geen meldingen binnen van agressie tegen ambulance en brandweerpersoneel.

Handhavers van de gemeente deelden geen bekeuringen uit in de vuurwerkvrije zones. Wel gaven ze veel waarschuwingen en verwezen ze vele burgers naar gebieden waar ze wel vuurwerk mochten afsteken. 

In de Rotterdamse gemeenteraad is inmiddels een meerderheid van de partijen voorstander van een vuurwerkverbod. Al trekt de Rotterdamse VVD-fractie haar steun daarvoor in als er een landelijk verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen komt.

Nationale Vuurwerk

Het Nationale Vuurwerk op de Erasmusbrug trok fors minder bezoekers dan een jaar geleden; toen 71.000, dit jaar 61.000. Mogelijk komt dat doordat voor het eerst ook vuurwerkshows werden gehouden in Hoek van Holland en de Rotterdamse wijk Nesselande. Die werden goed bezocht met 3600 (Hoek van Holland) en 6.000 (Nesselande) bezoekers. Alle vuurwerkshows verliepen zonder incidenten. 

Op 31 december konden mensen na 22.00 uur gratis met de metro reizen naar de vuurwerkshows bij de Erasmusbrug en in Nesselande. Ongeveer 33.000 reizigers deden dat, van wie 374 naar Nesselande. ,,Jaar na jaar maken steeds meer mensen gebruik van de mogelijkheid om met de metro naar de vuurwerkshow op de Erasmusbrug te reizen’’, aldus woordvoerder Rolf Harbers van de RET. 

De populariteit van het Nationale Kindervuurwerk dat voor de derde keer wordt gehouden, mag zich verheugen in een snel groeiende belangstelling. De jaarwisseling van 2018 op 2019 kwamen er 5000 bezoekers op af, tweeënhalve week geleden waren dat er al 7500.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam