Volledig scherm
Fractievoorzitters en burgemeester Ahmed Aboutaleb een dag na de gemeenteraadsverkiezingen. © ANP

VVD en GroenLinks aan zet bij Rotterdamse coalitievorming

VVD en GroenLinks vormen vanaf morgen de nieuwe basis in de Rotterdamse coalitiebesprekingen.

In een poging het moeizame proces op gang te brengen, gaan VVD en GroenLinks met de andere fractievoorzitters praten, om te zien wie zich op inhoud bij hen zou willen aansluiten. Dat zeggen bronnen binnen het stadhuis.

Met deze zet lijken de verkenners de twee kampen te willen breken. Nu nog is er sprake van twee blokken die elkaar stevig vasthouden, ondanks de geste van Thierry Baudet om de alliantie met Leefbaar te verbreken. Aan de ene kant Leefbaar en VVD, aan de andere kant GroenLinks, D66 en PvdA.

Uit beide kampen worden nu de winnaars van de verkiezingen aan tafel gezet. VVD ging van 3 naar 5 zetels, Groenlinks van 2 naar 5. Dat Vincent Karremans (VVD) en Judith Bokhove (GroenLinks) hiermee instemmen, kan gezien worden als een bevestiging dat deze twee partijen het inhoudelijk goed kunnen vinden. De vraag is nu met wie zij een meerderheid kunnen vormen, want samen komen ze niet verder dan tien zetels. Tenminste 23 zijn nodig om een meerderheid te vormen.

Eenpitters

Ook alle kleinere fracties mochten gisteren opnieuw op gesprek komen bij verkenners Jos van der Vegt en Derk Loorbach. De vraag luidde onder meer tot welk kamp ze zich voelden aangetrokken. Dit zou erop kunnen duiden dat er gesprokkeld moet worden bij de eenpitters voor een meerderheid. Sommige partijen, zoals CU-SGP en 50-Plus, hebben al aangegeven in dat geval niet per se een wethouder te hoeven leveren.

Quote

Op zulke politieke spelletjes zitten Rotterdam­mers natuurlijk helemaal niet te wachten

Barbara Kathmann (PvdA)

De opmerkelijke stap van Thierry Baudet heeft niet meteen geleid tot een doorbraak. Forum voor Democratie is bereid de alliantie te verbreken, als Leefbaar gaat besturen. Dat was de eis van D66 om überhaupt met Leefbaar over de inhoud te willen praten. Partijleider Said Kasmi hield zich op de vlakte of er al enige toenadering is tussen de partijen.

Barbara Kathmann van de PvdA was stelliger over het cadeautje van Forum waardoor Leefbaar Rotterdam geen gezichtsverlies hoeft te lijden. ,,Op zulke politieke spelletjes zitten Rotterdammers natuurlijk helemaal niet te wachten. Leefbaar Rotterdam is nu blijkbaar de partij van de plucheplakkers geworden.’’

De jongerenorganisaties van D66, GroenLinks, PvdA en Nida lieten gisteren weten graag een ‘brede, progressieve en kleurrijke coalitie’ te willen. ,,Er moet een stadsbestuur komen dat staat voor progressie en verbinding in de stad’’, schrijven de drie. Eerder had de jongerenclub van de VVD partijleider Vincent Karremans juist opgeroepen aan Leefbaar vast te houden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam