Volledig scherm
© ANP/AD/fotomontage AD

VVD: schrap keurmerk Islamitische Universiteit

Als de raad van toezicht de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam niet ontslaat, moet de accreditatie van de school worden ingetrokken. Dat wil de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Het stoort de partij dat de hogeschool nu goede sier maakt met het keurmerk van het ministerie van Onderwijs.

Rector Ahmet Akgündüz haalde deze week het nieuws met de zoveelste controversiële uitspraak. Hij noemde tegenstanders van de Turkse president Erdogan op zijn Facebookpagina 'homo's en Armeniërs'. Minister Jet Bussemaker roept de raad van toezicht op het matje, maar kan de rector niet laten ontslaan omdat hij op een privéhogeschool werkt die geen financiering van haar ministerie krijgt.

Stempel
Dat moet anders, vindt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg. ,,Nu hangt de accreditatie in het voorportaal van de universiteit; als een stempel van goedkeuring van het ministerie van Onderwijs. Als de rector niet wordt ontslagen, moet de accreditatie worden ingetrokken.'' Die accreditatie wordt afgegeven door de NVAO, een onafhankelijke instantie die in opdracht van het ministerie het hoger onderwijs onderzoekt.

Nu kan een school alleen haar accreditatie kwijtraken als de kwaliteit van het onderwijs tekort schiet, maar volgens Duisenberg moeten de uitspraken van de rector worden meegewogen in dit oordeel. ,,Hij is immers een boegbeeld van de instelling en heeft zo invloed op het onderwijs.''

Niet de goede plek 
Coalitiepartner PvdA is het met de VVD eens dat Akgündüz weg moet. ,,Voor de integratie en het onderwijsklimaat zit deze man niet op de goede plek'', zegt Kamerlid Mohammed Mohandis. ,,Maar de accreditatie intrekken over bepaalde opvattingen gaat me te ver.''

Hij wil wel dat de inspectie kijkt of de uitspraken te koppelen zijn aan de kwaliteit van het onderwijs.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam